Hur vet jag att arbetsgivaren har betalat in tjänstepension enligt avtal?

Minns du den där sommaren på 1970-talet när du jobbade på Nisses grillkiosk? Nisse var en trevlig prick men fanns det kollektivavtal? Betalade han i så fall in tjänstepensionen enligt avtal?

AMF har uppgifter om vilken arbetsgivare som har betalat in din tjänstepension som privatanställd arbetare fram till 1995 (från 1996 och framåt är det Fora). Om du misstänker att det är ”något fuffens” med din tjänstepension hör du av dig till AMF kundservice, tfn: 0771-696320 (vardagar kl. 8–18). Felaktiga uppgifter om tjänstepensionen kan naturligtvis korrigeras om du kan styrka din anställning genom t.ex. tjänstgöringsintyg eller lönebesked. Privatanställda tjänstemän har motsvarande möjlighet via Collectum.

Det här är mycket sällan ett problem. I de allra flesta fall har tjänstepensionen betalats in precis som den ska.

 

Dan Adolphson

 

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

30 reaktioner på ”Hur vet jag att arbetsgivaren har betalat in tjänstepension enligt avtal?

 1. Hej Sinan

  Enklast är att fråga din arbetsgivare om denne betalar in tjänstepension för dig. Ditt fackförbund kan också ge information om vad som gäller.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 2. Hejsan. Jag här bott, studerat och jobbat i Sverige fr.o.m 1969 till 1984 både privat och kommunalt. Jag var nyss fyllt 18 år när jag flyttade till Sverige. Min fråga är att, har jag rätt till AMF tjänstepension ? Det har jag redan fått reda på att när jag jobbade på ett kommunalt bolag de sista åren, att jag har rätt till tjänstepension.

 3. Hej Hannu

  Kontakta vår kundservice, 020-696320, som kan ge besked om din tjänstepension som privatanställd arbetare. Din kommunala arbetsgivare ska kunna ge motsvarande uppgift för den anställningen. Intjäningen av tjänstepensionen startade från 28 års ålder så innan dess fick du enbart allmän pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 4. Hej har jobbat som montör på mc verkstad i 1 år och min arbetsgivare har inte haft fora detta år!
  Har han då inte troligtvis betalat in någon pension? ?

 5. Hej Emil!

  Hör av dig till din arbetsgivare och fråga om det finns kollektivavtal. Om nej, är det inte säkert att din arbetsgivare betalar in tjänstepension. Många mindre privata arbetsgivare betalar endast in allmän pension (enligt lag).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 6. Jag är idag 75 år, och märkte att jag inte har någon AMF-pension. Har varit anställd inom Sparbanksvärlden på 1970-1980 talet, efter det har jag varit egenföretagare.Jag undrar om inte bankerna tillhör AMF?

 7. Hej!
  Hur ser min fru om det är inbetalt på förra arbetsgivaren (tjänstemanna sidan)
  Tittade på Afa men där verkar inte tjänstemännen ligga.

 8. Hej Bengt!

  Din fru kan kontakta Collectum, tfn: 020-40 85 00, http://www.collectum.se, som administrerar den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän.

  Lycka till!

  Dan Adolphson, AMF

 9. Hej Bengt!
  Jag jobbade på ett företag som heter Camfil AB i Trosa under tiden 860928-910915. Nu börjar jag närma mig pension och undrar hur kan jag ta reda på vad de betalat in i pension till mig. Jag jobbade i produktionen och var ansluten till metalls fackförbund.

  Med vänlig hälsning
  Kerstin

 10. Hej Kerstin!

  Kontakta vår kundservice, tfn 0771-696 320 (8-18 vardagar), som kan ge besked om din tjänstepension som privatanställd arbetare mellan 1981-1991. Intjäningen av tjänstepensionen startade från 28 års ålder om det fanns kollektivavtal på arbetsplatsen så innan dess fick du enbart allmän pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 11. Jag har varit privat anställd/statligt anställd och kommunalt anställd under några år efter gymnasiet och därefter i feriearbete under mina universitetsår. Hur kontrollerar jag att inbetalningar skett till den allmänna pensionen under de år när jag ej var i dagens akademiska yrke med fast anställning inom statlig och kommunal sektor?

 12. Hej Ingegerd!

  Skatteverket beslutar varje år om den pensionsgrundande inkomsten (PGI) för den allmänna pensionen. Att kontrollera PGI görs enklast via det årliga beskedet om slutlig skatt som man får av Skatteverket. Det gäller alltså att ha koll på sina gamla inkomstdeklarationer.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 13. I appen min pension finns enbart KAP-KL, KPA angivet, jag har jobbat på Skatteverket statligt och inom skolan på 70 och åttiotalet är det samma område.

  Mvh
  Mari

 14. Hej Mari!

  Tjänstepensionsavtalet för statsanställda skiljer sig åt från det för kommun- och landstingsanställda. Om man har arbetat inom staten före 28 års ålder och/eller under en kortare period så är det inte säkert att man tjänade in någon tjänstepension alls. Så såg reglerna ut förr om åren. Kontakta SPV, http://www.spv.se, som kan ge besked om tjänstepension inom staten.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 15. Hej.Jag undrar hur jag kan kontrollera huruvida det har betalats in pengar från ett privat företag åren 1961/1970.Fanns det några kollektiva avtal.Har ingetminne av det precis.Vem ontaktar jag för övrig information om detta.Detta företaget är nerlagt sedan länge.Hälsn.Ann_Marie

 16. Hej Anne Marie!

  Om du arbetade som privatanställd tjänsteman kan du ha rätt till tjänstepension hos Alecta, http://www.alecta.se (om du fyllt 28 år och det fanns kollektivavtal på arbetsplatsen). Som privatanställd arbetare infördes kollektivavtalad tjänstepension först 1973.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 17. Hej!
  Jag är arbetsgivare och har anställt en person med svensk personnummer.
  Ursprongligt från Norge .
  Jag hörde att en del betalar skatt där i Norge.
  Jag betalar skatt till honom här i sverige som vanligt.
  Jag betalar tjänstepension via fora .
  Jag hörde att en del arbetsgivare betalar mycket vid den tiden anställd går i pension.
  Bland annat SLP. Det finns också ITP1 OCH ITP2..
  är jag skyldug att betala de också som arbetsgivare??
  Jag betalar bara pension via fora till mina anställda. En del betalar jag pension för tjänstemän men den person i frågan är inte tjänsteman har inte utbildning.

  Vi har ingen kollektiv avtal.
  Jag vill inte bli chokad och betala mycket när han vill gå i penson vid 67år.
  Han har varit anstölld hos oss sedan 3år.
  Jag har läst en artikel som gjorde mig chockad.
  Skrev på google” äldre änställda koster mer” till tomas juresoo.

 18. Hej
  Jag jobbade som bilmekaniker hos SAAB-ANA från 1975-1986. Hur ska jag få reda på om företaget betalade in någon tjänstepension till mig. Företaget finns inte kvar så den vägen går ju inte.

  Vänliga hälsningar
  Björn Rosenqvist

 19. Hej Björn!

  Vi på AMF har uppgifter om vilken arbetsgivare som har betalat in din tjänstepension som privatanställd arbetare fram till 1995. För att du ska omfattas krävs det, förutom att din arbetsgivare hade kollektivavtal, att du var minst 28 år gammal under den aktuella perioden (1975-1986). Kontakta vår kundservice för mer information, tfn: 0771-696 320 (vardagar 8-18).

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 20. Hej.
  Undrar var jag kan se föregående anställningar. Har tittat på sidan minpension men hittar ingen uppgift. Tror det fattas en del uppgifter om anställningar. Jag ser att min pension är väldigt låg trots arbete sedan tidigare ungdom( bortsätt från de 28åren som inte skulle räknas med) Har arbetat de flesta åren heltid sen om jag räknar från mina 28 år till när jag blir 65 om 3 år.
  Hälsningar Liselott Wallin

 21. Hej Liselott!

  Minpension.se har inte uppgifter om vilka arbetsgivare som har betalat premier till dina tjänstepensioner. De olika valcentralerna kan hjälpa dig: Fora (privatanställda arbetare, Collectum (privatanställda tjänstemän), Pensionsvalet (kommun- och landstingsanställda) samt SPV (statsanställda). Du kan också fråga din nuvarande och dina tidigare arbetsgivare.

  När det gäller individuella tjänstepensioner (ej kollektivavtalade) ska respektive pensionsbolag ha information om vilken arbetsgivare som har betalat in.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 22. Hej!
  Jag jobbade i en Domus-butik åren 1976-1982 men ser inte att det har betalats in nån tjänstepension för mig under de åren. Har jag fattat det rätt att man måste vara minst 28 år för att få tjänstepension under de åren?

 23. Hej Christina!

  Förr om åren startade intjäningen av tjänstepensionen ofta från 28 års ålder (beroende på avtal) så innan dess fick man enbart allmän pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 24. När ser man intjänad tjänstepension i minpension.se? Hur lång tid tar det innan man ser det första gången efter man börjat jobba efter studenten?

 25. Hej Ann-Sofi!

  En bra och klurig fråga. Som privatanställd på arbetsplats med kollektivavtal börjar man i regel tjäna in tjänstepension från 25 års ålder. Jobbar man inom kommun, landsting eller staten får man tjänstepension direkt från första dagen.

  Beroende på avtal betalas tjänstepensionen in per månad eller per år. I de fall inbetalningen sker på årsbasis sker det i efterhand, t.ex. får privatanställda arbetare sitt årsbesked i april där man kan kontrollera att den inbetalda premien (för fjolåret) stämmer.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 26. Jobbade på Bt-svenska några år i slutet på 80talet dom hade kollektivavtal och tusental anställda jobbade inom konsernen
  Jag fyllde 28år 1982 och jag kan inte hitta någonstans att dom har betalat in tjänstepension men både före och efter BT anställningen har andra företag som jag jobbat åt betalat in tjänstepension !! BT-svenska köptes upp av Toyota för några år sedan ! Hur går jag vidare ? Har väldigt låg tjänstepension och har just fyllt 65år

 27. Hej Lage!

  Kontakta AMFs kundservice, tfn: 0771-696 320, som kan ge besked om vad som finns registrerat för denna period.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *