Hur vet jag att arbetsgivaren har betalat in tjänstepension enligt avtal?

Minns du den där sommaren på 1970-talet när du jobbade på Nisses grillkiosk? Nisse var en trevlig prick men fanns det kollektivavtal? Betalade han i så fall in tjänstepensionen enligt avtal?

AMF har uppgifter om vilken arbetsgivare som har betalat in din tjänstepension som privatanställd arbetare fram till 1995 (från 1996 och framåt är det Fora). Om du misstänker att det är "något fuffens" med din tjänstepension hör du av dig till AMF kundservice, tfn: 020-696320. Felaktiga uppgifter om tjänstepensionen kan naturligtvis korrigeras om du kan styrka din anställning genom t.ex. tjänstgöringsintyg eller lönebesked. Privatanställda tjänstemän har motsvarande möjlighet via Collectum.

Det här är mycket sällan ett problem. I de allra flesta fall har tjänstepensionen betalats in precis som den ska.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson

Dan Adolphson, Trygghetsekonom på AMF

Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag.

De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall.

På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

14 reaktioner på ”Hur vet jag att arbetsgivaren har betalat in tjänstepension enligt avtal?

 1. Hej Sinan

  Enklast är att fråga din arbetsgivare om denne betalar in tjänstepension för dig. Ditt fackförbund kan också ge information om vad som gäller.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 2. Hejsan. Jag här bott, studerat och jobbat i Sverige fr.o.m 1969 till 1984 både privat och kommunalt. Jag var nyss fyllt 18 år när jag flyttade till Sverige. Min fråga är att, har jag rätt till AMF tjänstepension ? Det har jag redan fått reda på att när jag jobbade på ett kommunalt bolag de sista åren, att jag har rätt till tjänstepension.

 3. Hej Hannu

  Kontakta vår kundservice, 020-696320, som kan ge besked om din tjänstepension som privatanställd arbetare. Din kommunala arbetsgivare ska kunna ge motsvarande uppgift för den anställningen. Intjäningen av tjänstepensionen startade från 28 års ålder så innan dess fick du enbart allmän pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 4. Hej har jobbat som montör på mc verkstad i 1 år och min arbetsgivare har inte haft fora detta år!
  Har han då inte troligtvis betalat in någon pension? ?

 5. Hej Emil!

  Hör av dig till din arbetsgivare och fråga om det finns kollektivavtal. Om nej, är det inte säkert att din arbetsgivare betalar in tjänstepension. Många mindre privata arbetsgivare betalar endast in allmän pension (enligt lag).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 6. Jag är idag 75 år, och märkte att jag inte har någon AMF-pension. Har varit anställd inom Sparbanksvärlden på 1970-1980 talet, efter det har jag varit egenföretagare.Jag undrar om inte bankerna tillhör AMF?

 7. Hej!
  Hur ser min fru om det är inbetalt på förra arbetsgivaren (tjänstemanna sidan)
  Tittade på Afa men där verkar inte tjänstemännen ligga.

 8. Hej Bengt!

  Din fru kan kontakta Collectum, tfn: 020-40 85 00, http://www.collectum.se, som administrerar den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän.

  Lycka till!

  Dan Adolphson, AMF

 9. Hej Bengt!
  Jag jobbade på ett företag som heter Camfil AB i Trosa under tiden 860928-910915. Nu börjar jag närma mig pension och undrar hur kan jag ta reda på vad de betalat in i pension till mig. Jag jobbade i produktionen och var ansluten till metalls fackförbund.

  Med vänlig hälsning
  Kerstin

 10. Hej Kerstin!

  Kontakta vår kundservice, tfn 0771-696 320 (8-18 vardagar), som kan ge besked om din tjänstepension som privatanställd arbetare mellan 1981-1991. Intjäningen av tjänstepensionen startade från 28 års ålder om det fanns kollektivavtal på arbetsplatsen så innan dess fick du enbart allmän pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 11. Jag har varit privat anställd/statligt anställd och kommunalt anställd under några år efter gymnasiet och därefter i feriearbete under mina universitetsår. Hur kontrollerar jag att inbetalningar skett till den allmänna pensionen under de år när jag ej var i dagens akademiska yrke med fast anställning inom statlig och kommunal sektor?

 12. Hej Ingegerd!

  Skatteverket beslutar varje år om den pensionsgrundande inkomsten (PGI) för den allmänna pensionen. Att kontrollera PGI görs enklast via det årliga beskedet om slutlig skatt som man får av Skatteverket. Det gäller alltså att ha koll på sina gamla inkomstdeklarationer.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *