En halv miljon i tjänstepension

Tänk om du hade en halv miljon kronor – det vore väl trevligt?

Det kan ju låta som en dröm men är faktiskt en sanning för till exempel många av de byggnadsarbetare, florister eller maskinmontörer som har kollektivavtal.

Men tyvärr är det fortfarande många som inte känner till att arbetsgivaren regelbundet sätter av pengar till tjänstepensionen. Och ännu färre vet hur mycket pengar det faktiskt rör sig om. För en privatanställd arbetare med 22 000 kronor i månadslön rör det sig om drygt 10 000 kronor per år som betalas in. Och över ett helt yrkesliv kan det faktiskt bli över en halv miljon.

Jag såg på Privata Affärers hemsida att Nordea hade gjort en undersökning som visar att fyra av tio svenskar känner oro för pensionen.

Många gånger tror jag att oron för pension bottnar i brist på kunskap om hur systemet fungerar. Och just bristen på kunskap om till exempel tjänstepensionen och dess betydelse för den totala pensionen tror jag kan leda till onödig oro.

Anna Allerstrand
 

 

 

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”En halv miljon i tjänstepension

  1. Tänk vad bra det vore om man kunde ha alla pensionspengar, avtalspensioner, PPM, eget sparande mm. i ett och samma konto. Då hade folk förstått, begripigt, fått lägre kostnader och blivit mer aktiva i sitt sparande.
    Pensionskonto är något som borde införas.

  2. Ja det kanske är en bra idé att ha allting samlat. Men ännu så länge får vi nöja oss med minpension.se, där går det ju att lägga in sitt privata sparande om man vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *