Finnkampen – vilket system är krångligast?

I går fick jag ett telefonsamtal från Leif som jobbar på den finska motsvarigheten till Försäkringsförbundet.Han var intresserad av vår pressrelease om hur länge man kan tänka sig att vara kvar i arbetslivet.

Även om Finland har ett helt annat pensionssystem än vi, så är frågan om hur långt arbetsliv man ska ha lika aktuell där som i Sverige och resten av västvärlden.

Nyfiken som jag är frågade lite om hur det fungerar i Finland och fick då tipset att besöka Pensionsskyddscentralens hemsida. Pensionsskyddscentralen är samarbetsorgan för arbetspensionssystemet och där finns information på svenska för den som inte behärskar det finska språket.

När jag letar runt där en stund hittar jag en hänvisning till en annan hemsida som heter www.arbetspension.fi. Där kan jag läsa att den finska arbetspensionen är inkomstrelaterad och förmånsbestämd. Jag får också reda på att pensionsåldern i Finland är flexibel mellan 63 och 68 år. Och att man enligt grundregeln tjänar in arbetspension med 1,5 procent när man är ung, men att procentsatsen blir större ju äldre man blir.

Jag vet ju att många tycker att det svenska pensionssystemet är krångligt. Men jag måste nog säga att det finska, vid ett första påseende, också verkar svårt att förstå. Men vill jag verkligen veta hur det finska systemet fungerar, så måste jag nog ägna lite mer tid till att läsa för att förstå.

Nu är det ju inte alla som är lika intresserade av internationella pensionssystem som jag, men du kanske är intresserad av vad som gäller för dig. Och då är min rekommendation att börja med ett besök på PPM  eller Försäkringskassan .

Anna Allerstrand

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

En reaktion på ”Finnkampen – vilket system är krångligast?

  1. Finland kan man ta ut pension redan vid i 60 också jag känner många som har gjort detta men fråga mej inte hur systemet är ut byggt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *