Dina pengar kan inte försvinna!

När jag pratar med sparare märker jag att det råder två stora missuppfattningar om höstens obligatoriska omval för Avtalspension SAF-LO. Missuppfattningar är aldrig bra och i det här fallet kan det faktiskt få stora konsekvenser för den egna pensionen.

Det första frågetecknet som behöver rätas ut är vad som egentligen händer med pengarna om man inte väljer. En kvinna jag pratade med häromdagen levde i tron att hennes tjänstepension skulle försvinna om hon inte gjorde ett aktivt val.

Hon kände sig väldigt stressad över detta, förståeligt nog, men jag kunde lugna henne och ge besked. Avstår man från att själv välja förvaltare placeras pengarna i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos AMF.

Och just det där med återbetalningsskydd har gett upphov till den andra felaktiga uppfattningen, nämligen att man måste göra ett aktivt val för att få ett återbetalningsskydd.

Har man haft ett återbetalningsskydd sedan tidigare följer det automatiskt med till den nya försäkringen. Har man däremot inte haft återbetalningsskydd tidigare men vill ha det från och med nu måste man göra ett omval.

Återbetalningsskydd är bra – men inte för alla. Att välja att ha skyddet gör den egna pensionen lägre och därför bör alla reflektera över om man behöver det eller inte. Har man ingen partner eller barn ska man till exempel inte ha återbetalningsskydd.

Bästa sättet att få opartisk information om höstens SAF-LO val är att besöka valcentralen Foras hemsida. Där finns all information samlad och där kan du också göra ditt val.

Anna Allerstrand

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).