Fondbytesavgift runt hörnet för din premiepension

Regeringen har föreslagit flera ändringar för din premiepension. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna är överens om att Sjunde AP-fonden, som förvaltar icke-valsalternativet, ska anpassa risken i placeringarna efter spararnas ålder. Dessutom vill våra politiker ge den nya Pensionsmyndigheten möjlighet att ta ut avgifter för fondbyte. Exakt hur avgifterna ska tas ut är inte bestämt i dagsläget. PPM utredde den frågan 2006 och tyckte att fyra fria fondbyten och en kostnad på 20 kr för ytterligare fondbyten var rimligt. Förklaringen till varför många fondbyten bör vara avgiftsbelagda är att de aktiva spararna annars får gratis fondbyten på de passiva spararnas bekostnad.

Mellan raderna lyser det igenom att våra politiker är sura över att rådgivningsföretagen står för nästan hälften av alla fondbyten för premiepensionen. Tanken var att PPM skulle sätta press på fondbolagen som skulle sänka avgifterna på sina fonder. Men politikerna hade inte räknat med att rådgivningsföretagens fondbytestjänster skulle bli så populära. PPM:s fondrabatter äts alltså upp av avgifter från fondbytestjänster.

Jag tror inte att avgifter för fondbyten kommer att sätta käppar i hjulen för rådgivningsföretagen. Istället behövs det tydligare information, gärna från Pensionsmyndigheten, om varför dyra fondbytestjänster är en dålig affär för dig som sparare.

 
Dan Adolphson

 

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se