Ett tjänstepensionsval avlöser ett annat

Snart är 2009 till ända och höstens viktigaste pensionsval är snart avslutat. Alla privatanställda arbetare med Avtalspension SAF-LO har nämligen fram till årsskiftet på sig att välja förvaltare och sparform för sina tjänstepensionspengar. 

I en undersökning som SIFO genomförde i oktober visste nästan 3 av 4 med Avtalspension SAF-LO att det pågick ett tjänstepensionsval. Men tyvärr kan man i samma undersökning konstatera att det inte med automatik innebär att människor känner sig klokare och kan fatta beslut.

Hur många som engagerar sig och visar sin pension lite intresse kan vi antagligen aldrig få veta. Man kan ju faktiskt vara engagerad och intresserad utan att göra något aktivt. Men efter årsskiftet kommer vi i alla fall att få se hur många som aktivt har valt förvaltare och sparform.

Det ska bli intressant att se resultatet av det här tjänstepensionsvalet och sedan jämföra och dra slutsatser när nästa val sätter igång – valet som de privatanställda tjänstemännen ska göra under första halvan av 2010.
Anna Allerstrand

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).