Tips för dig som vill planera för pensionen

Förr gick man i pension vid 65 år, det var liksom inget att snacka om, pensionsbeskedet kom som ett brev på posten. Nu för tiden har vi ju ingen fastställd pensionsålder även om de allra flesta fortfarande vill sluta förvärvsarbeta vid 65.

Enligt statistik från SCB kommer cirka 125 000 personer i Sverige att fylla 65 år under 2010. En del av dem kommer sannolikt att vilja fortsätta jobba även efter 65-årsdagen. I en undersökning bland 40-talisterna som AMF gjorde för några år sedan sa ungefär en av fyra att de kunde tänka sig att jobba efter 65 år. De flesta ville jobba länge för att de tyckte att jobbet var intressant och kul.

Men de allra flesta ville inte jobba efter 65 år utan såg fram emot att ta det lugnt. För att man ska kunna njuta av tillvaron som pensionär krävs lite planering. Eftersom dagens system är flexibelt och mer anpassat för individuella önskemål måste man till exempel själv ansöka om allmän pension.

Här kan du få några tips på vad du bör tänka på när du funderar på om du ska gå i pension.

Anna Allerstrand

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).