Pensionärer först ut att få det orange kuvertet

Förr om åren var det PPM och Försäkringskassan som stod som avsändare av det orange kuvertet. Men från och med årsskiftet är det istället den nya Pensionsmyndigheten som står för utskicket.

Den som är pensionär är först ut och får i dagarna sitt orange kuvert. I kuvertet finns uppgift om när pensionen betalas ut och hur stor den blir i år, samt information om premiepensionen.

Vi andra som fortfarande sparar till vår pension får våra pensionsbesked lite senare. Med start i Stockholm, första veckan i februari, börjar totalt drygt fem miljoner kuvert spridas ut över Sverige. Perioden avslutas med att de cirka 150 000 nytillkomna sparare får sitt första orange kuvert.

Jag träffade en ung man härom veckan som sa att han aldrig öppnar sitt orange kuvert, för han vet att det som står där är så trist läsning. Han är tyvärr inte ensam i sin uppfattning, men jag tycker inte att det är en bra strategi att sticka huvudet i sanden och tro det värsta utan att veta. Jag tror snarare att okunskapen och passiviteten spär på oron.

Min rekommendation är istället att ta reda på vad som gäller genom att öppna det orange kuvertet och alla andra värdebesked som dimper ner i brevlådan. Det är ju först när du får en uppfattning om vad du kan förvänta dig, som  du kan utnyttja  de möjligheter som finns att påverka.

Anna Allerstrand

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

5 reaktioner på ”Pensionärer först ut att få det orange kuvertet

 1. Hallå! Är det bara jag själv av alla pensionärer som är intresserade av den allmänna pensionen?
  Varför slutar Pensionsmyndigheten att redovisa hur värdet på det egna inkomstpensionskontot förändras efter att pensioneringen?

  ”Jag har idag skickat följande begäran till Pensionsmyndigheten:
  Jag började ta ut allmän pension i oktober 2010 och fick därmed inget orange kuvert 2011. Eftersom jag dels vill kunna konstatera att alla mina intjänade pensionsrätter tillgodoförs korrekt på mitt inkomstpensionskonto, dels rent allmänt vill kunna följa alla förändringar av värdet på inkomstpensionskontot, begär jag härmed att få ett kontoutdrag för tiden från och med 2009-12-31 till och med 2010-12-31, motsvarande den information som lämnas i det orangea kuvertet till personer som ännu inte begärt utbetalning av den allmänna pensionen.”

 2. Hej Kurt!
  Jag tror att du är långtifrån ensam om att bry dig om dina pensionspengar! De som är mest intresserade av pensioner är ju de som har nära till pensionen och de som redan gått i pension. Även när man börjar ta ut pension finns det ofta ett stort kapital som fortfarande förvaltas.

  På AMF har vi inte heller haft bra möjligheter för pensionärer att se sina pengar på vårt inloggade kundkontor. Men där ska vi bli bättre redan under våren.

  Carina Blomberg

 3. Hej!
  Jag har en fundering kring värdet av intjänande pensionrätter efter man tagit ut sin allmänna pension. Jag har lika stora delar från det gamla och nya systemet. Nu när jag tagit ut min allmänna pension och samtidigt arbetar deltid tjänar jag in nya pensionsrätter som inte längre läggs till mitt inkomstpensionskonto. Däremot tas hänsyn till dessa när man vid årsskiftet räknar om pensionen. Den under år 2010 intjänade pensionsrätten tillgodoräknas nu till 100%, tidigare tillgodoräknades endast 50% beroende på mitt födelseår. Svårigheten är att bedöma vilken effekt en inkomst som pensionär ger på återstående pensionsutbetalningar. Antag att du är 67 år har tagit ut full pension och dessutom under år 2011 tjänat in till taket för det extra jobbskatteavdraget för pensionärer säg 300 000 kr. Vilken effekt detta får för framtiden är svårt att få grepp om. Går nu inte att utläsa av de besked man nu fått, ex hur 2010 års intjäning påverkat omräkningen. Man borde kunna se hur mycket av redovisat månadsbelopp för inkomstpensionen påverkats av de nya pensionrätterna och hur mycket som är justering i övrigt. Man borde också kunna göra en prognos hur mycket en årlig intjäning påverkar kommande års pensioner. Tror många underskattar hur arbete mellan åren 66-69 påverkar pensionen för en person som valt att ta ut sin pension vid 65 årsdagen.

 4. Hejsan!
  Jag förstår dina funderingar och tror också att det finns mycket att göra
  när det gäller redovisning till de som redan gått i pension. För dina frågor hur effekterna av nya pensionsrätter slår tror jag det är bäst att du vänder dig direkt till Pensionsmyndighetens kundtjänst.

  Med hälsningar Carina

 5. Hej ,jag undrar om jag kan ta ut den allmänna pensionen då jag blir 65 och samtidigt jobbar 100%,jag har för avsikt om hälsan bistår jobba till 67+
  är det förmånligare att vänta till66års ålder att ta ut slantarna med hänsyn att man lever till 74års ålder?

Kommentarer inaktiverade.