Sömlös inloggning nästa steg för din pension

Ett lösenord för all din pension, e-legitimation, har det pratats om i flera år. Istället för en massa personliga koder ska det räcka med e-legitimation för att logga in hos Pensionsmyndigheten, Minpension.se och på sikt alla pensionsförvaltare. Runt hörnet väntar s.k. sömlös inloggning. När du byter fonder för din premiepension hos Pensionsmyndigheten kan du, utan ytterligare inloggning, få uppgifter om din samlade pension via Minpension.se. Enkelt och bekvämt. Men också farligt menar vissa. Rådgivarna för premiepensionen får nya möjligheter att sälja sina tjänster när de får tillgång till mer information. Priset för rådgivningen av premiepensionen brukar vara cirka 500 kr per år vilket ger en genomsnittlig avgift på cirka 1,2 % (bara för rådgivningen!).

Men att sömlös inloggning bidrar till att utveckla rådgivarnas dyra tjänster håller jag inte med om. E-legitimation, vilket är förutsättningen för sömlös inloggning, har en högre säkerhet än de personliga koder som rådgivningsföretagen förlitar sig på. E-legitimation går inte heller att överlåta med samma enkelhet som personliga koder. Problemet är därför snarare det motsatta. Idag är det endast cirka 15 % som använder e-legitimation när de loggar in via Minpension.se. Det är först när de personliga lösenorden försvinner och endast e-legitimation tillåts för inloggning via Pensionsmyndigheten och Minpension.se som de värsta källarföretagen får sluta upp med sina rådgivningstjänster.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

3 reaktioner på ”Sömlös inloggning nästa steg för din pension

  1. Hej Lothar!

    Kontakta vår kundservice på tfn 020-696 320 (vardagar kl. 8-18) så hjälper de dig.

    Vänligen

    Dan Adolphson
    AMF

Kommentarer inaktiverade.