Nya grepp för din premiepension

Pensionsmyndigheten har börjat skicka ut årets orange kuvert. Den största nyheten är att icke-valsalternativet för premiepensionen, som idag är Premiesparfonden, i maj kommer att ersättas av AP7Såfa – Statens årskullsförvaltningsalternativ. Ja, du läste rätt. Snacka om svårslagen kanslisvenska. Den svenska folkhumorn kommer säkert att döpa om AP7Såfa till ”Soffan”.

Men det intressanta för icke-valsfonden är inte namnet utan risknivån. Många sparare jag pratar med tror att Premiesparfonden är en trygg lågriskfond. Men det stämmer inte. Premiesparfonden placerar huvuddelen i aktier. Den nya icke-valsfonden, AP7Såfa, kommer att ha en risknivå beroende på spararens ålder (s.k. generationsfond). Många kommer få en högre risknivå än vad Premiesparfonden har idag. För den som vill kommer det också att vara möjligt att välja tre statliga fondportföljer med olika risknivåer.

Sammantaget bidrar ändringarna till en snygg kostym med standardmått som säkert kommer att passa många. Framför allt är det bra att AP7Såfa anpassar risken efter hur lång tid spararen har kvar till pensionen. Men precis som tidigare kommer vare sig icke-valsfonden eller de tre fondportföljerna att passa alla. Pensionsmyndigheten listar närmare 800 premiepensionsfonder för dem som vill vara aktiva.

 

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se