Efterlevandeskydd i den allmänna pensionen

Igår fick jag en fråga som handlade om efterlevandeskydd i den allmänna pensionen. Kvinnan jag pratade med hade blivit kontaktad av ett rådgivningsföretag som ville hjälpa henne med premiepensionen, mot betalning förstås.

Normalt brukar denna typ av försäljning inte alls tilltala henne. Men hon blev nyfiken eftersom säljaren hade pratat om bristen på efterlevandeskydd i den allmänna pensionen. Nu undrade hon om detta verkligen stämde.

Och det stämmer till viss del. Den allmänna pensionen består av två delar inkomstpensionen och premiepensionen. För inkomstpensionen finns inget efterlevandeskydd utan pensionspengarna tillfaller alla andra sparare när man dör.

Till premiepensionen däremot finns möjlighet att teckna ett efterlevandeskydd i samband med att man börjar ta ut pensionen.

De allra flesta som jobbar har en tjänstepension och där finns oftast skydd för efterlevande i form av till exempel tjänstegrupplivförsäkring, TGL. Finns privata pensionsförsäkringar kan det även där finnas efterlevandeskydd i form av familje- och/eller återbetalningsskydd. Det kan finnas andra försäkringar som gör att skyddet för efterlevande är fullt tillräckligt.

Mitt råd är att alltid kontrollera vad man har innan man köper något som låter lockande och bra. Annars är risken stor att man betalar dyrt för något man inte behöver och de pengarna gör bättre nytta för din egen pension.

Anna Allerstrand

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

20 reaktioner på ”Efterlevandeskydd i den allmänna pensionen

 1. Hur får jag reda på om jag har efterlevandeskydd???

  Hur aktiverar jag detta om det nu inte finns???

 2. Hej Petra!
  Nu i början på året kommer värdebesked från de bolag där du har sparat pengar till tjänstepension och privat pension. Där framgår om du har återbetalningsskydd eller inte. Vill du lägga till ett återbetalningsskydd fyller du i en blankett och i vissa fall även en hälsodeklaration. Men – som Anna skriver ovan – ska man fundera på vad det kostar att ha återbetalningsskyddet i form av uteblivna arvsvinster.
  Med vänliga hälsningar
  Carina Blomberg

 3. Vi har blivit kontaktade av vår bank som vill erbjuda förvaltning av premiepensionen mot en avgift på ca 55 kr i månaden. Enligt banken har man inget efterlevandeskydd om man inte låter banken förvalta premiepensionen.. Kan det stämma?

 4. Hej Ida!
  I premiepensionssparandet kan man ha återbetalningsskydd först när man
  går i pension. Du behöver kolla vad det är för efterlevandeskydd banken erbjuder. Är det ett återbetalningsskydd för hela det sparade beloppet eller ett mindre belopp som betalas ut? Sedan tycker jag att det är mycket pengar med 55 kr i månaden för att få hjälp med premiepensionen, förmodligen klarar du det lika bra själv.

  Med hälsningar
  Carina Blomberg

 5. Betalas efterlevnadsskyddet alltid ut till egna barn i första hand (om man är sambo) eller måste man aktivt välja det?

 6. Hej Barbro!

  När det gäller efterlevandeskyddet för just den allmänna pensionen så är det bara partner som kan vara förmånstagare. Dessutom gäller efterlevandeskyddet bara för premiepensionen (som är mindre än inkomstpensionen) och enbart vid utbetalning förutsatt att man har ansökt om det. Läs mer: https://secure.pensionsmyndigheten.se/Efterlevandeskydd.html

  Det är en stor skillnad jämfört med tjänstepensionen där man i de allra flesta fall kan välja återbetalningsskydd där partner eller barn kan vara förmånstagare. Läs mer: https://www.amf.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-aterbetalningsskydd/

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 7. Hej!

  Jag och min fru är idag 38 resp. 41 år gamla. Vi funderar på att ta bort efterlevandeskyddet som vi har på vår tjänstepension. Detta för att vi istället ska få högre pension, då vi anser att vi inte behöver pengarna från efterlevandeskyddet. Spelar det någon roll när man tar bort detta? Får vi högre pension om vi tar bort det idag än om vi väntar 10 år till? Och ungefär hur mycket gör det i pengar per år?

  MVH

  Christian

 8. Hej Christian!

  Det spelar roll hur lång period man står med respektive utan efterlevandeskydd (återbetalningsskydd, familjeskydd och ev. familjepension). Effekten förstärks även ju äldre man blir. Står man utan efterlevandeskydd får man, allt annat lika, en högre pension.

  Du kan räkna på hur efterlevandeskyddet påverkar din pension via Pensionsguiden som Konsumenternas försäkringsbyrå har tagit fram:
  http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden-tjanstepensioner

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 9. Någon sa till mej eftersom jag inte är gift längre kan man ta ut efterlevnads skyddet…alltså få det utbetalt ..stämmer detta å hur går jag tillväga isåfall..??mvh Göran…

 10. Hej har efterlevnadsskydd efter min pappa som gått bort med 109 kr i månaden. Kan man ta ut hela beloppet direkt eller sker det alltid månadsvis.

 11. Hej Göran!

  När det gäller efterlevandeskyddet för premiepensionen (som man kan välja när man får sin allmänna pension utbetalad) upphör skyddet om man skiljer sig eller om samboförhållandet eller partnerskapet upphör. Man måste anmäla det till Pensionsmyndigheten så att de kan räkna om premiepensionen (eftersom man inte har någon förmånstagare).

  Däremot kan efterlevandeskyddet inte resultera i någon utbetalning till den som har det. Efterlevandeskyddet finns för att förmånstagarna ska ha ett skydd vid dödsfall.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 12. Hej Kerstin!

  Det är inte efterlevandeskyddet för premiepensionen som du får ersättning för eftersom enbart partner kan vara förmånstagare. Det kan vara en barnpension (beroende på din ålder) men jag misstänker att det rör sig om en tjänstepension eller en privat pensionsförsäkring med återbetalningsskydd.

  I dessa fall går det inte att få pensionen i en klumpsumma annat än om det understiger ett visst belopp som anges i inkomstskattelagen. Annars är det månadsvisa utbetalningar som gäller. Det är ingenting som man väljer utan det sköts automatiskt.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 13. Hej!
  Min svägerska har avlidit hon har haft en pensionsförsäkring med
  efterlevande skydd hon har en dotter kan hela beloppet utbetalas
  i en klumpsumma eller är det månadsbetalning som gäller

  MVH
  Kurt

 14. Hej Kurt!

  Om det rör sig om en tjänstepension med återbetalningsskydd kan försäkringens värde utfalla som ett engångsbelopp om det understiger 30% av ett prisbelopp (om försäkringens totala värde är under 13 300 kr för 2016). Annars är det en månadsvis utbetalning som gäller enligt lag.

  I de flesta fall sker utbetalningen i fem år (60 månader) men om dödsfallet sker under tiden man är pensionär är det vanliga att förmånstagaren övertar den utbetalningstid som gäller. Så om man har valt en utbetalningstid på 10 år och avlider efter två år så kommer förmånstagaren att få utbetalning under de åtta år som är kvar.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 15. Hej,
  Dags att gå i ålderspension. Jag har betydligt högre total pension än min fru ( ung 4x).
  Är det inte då rätt att teckna efterlevnadsskydd på premiepensionen för att säkra om något ev. händer mig? Kostnad ung 325kr/mån.
  Hon får då min premiepension sitt liv ut?

 16. Hej!
  Jag har läst att om min maka avlider och jag har efterlevandeskydd för min premiepension, så upphör inte efterlevandeskyddet, jag fortsätter med den lägre premiepensionen, vilket det gör vid skilsmässa (om jag anmäler det).

  Jag har svårt att se varför det ska skilja sig åt, i det ena fallet blir jag ensam ofrivilligt och i det andra är det inte ofrivilligt…..

  Med vänlig hälsning, Anders

 17. Min mor gick bort och jag skall få ett par olika delar ca 1000kr per månad före skatt. Sett skall betalas under 20 års tid. Kan man få detta som en klumpsumma eller måste man fortsätta utbetalningen som det står i beskedet? Hur går man isf tillväga?

 18. Hej Joakim!

  Jag vet inte vad det är för pension det handlar om. Men min gissning att du inte kan välja något annat än att skjuta upp tidpunkten för utbetalningen (förutsatt att den inte har startat). Mindre kapital betalas ut som engångsbelopp. Det sker automatiskt. Det är ingenting man ansöker om.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentarer inaktiverade.