Tufft att vara pensionär i Grekland

Greklands ekonomi har varit ett stort samtalsämne i media den senaste tiden. Den usla ekonomin ställer krav på EU att agera och det finns många förslag på lösningar. Många av förslagen frånregeringen har mötts med demonstrationer eller strejker och situationen är uppenbarligen mycket problematisk.

 

Ett av förslagen från den grekiska regeringen för att bättra på den ekonomiska situationen är att höja pensionsåldern. Från dagens 61 år ska pensionsåldern 2015 istället vara 63 år 

 

Att vara pensionär i Grekland verkar inte vara så kul. Europeiska kommissionen har frågat befolkningen i medlemsländerna hur man tror att de äldre i respektive land kommer att få det. Hela 78 procent av de tillfrågade i Grekland och Frankrike svarade att det finns en ganska eller mycket hög risk att dåliga sociala förhållanden skulle drabba landets äldre. Motsvarande andel för Sverige landar på 69 procent.

 

Överhuvudtaget ligger Grekland på nedre halvan i alla tabeller, och på frågan om man är lycklig över sin livssituation ligger grekerna sist bland de gamla medlemsländerna.

 

De diskussioner som nu förs om de äldres situation i Grekland lär väl knappast förbättra statistiken.

 

Anna Allerstrand

Om Anna Allerstrand

Anna Allerstrand har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2000-2010. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”Tufft att vara pensionär i Grekland

  1. Hej.Som Grek undar jag om Ert Skrivande baseras på Statistik eller fakta??Alla Greker har det bra ställt.Alla går ut & äter dricker Frappe-kaffe dagligen.(Vilken Svensk pensionär gör det)Så klart de klagar & strejkar för ett bättre Liv.Vid Nyval låvar alla Regeringar om Guld & Gröna skogar (även Greklands S-regering) enbart för att vinna valet 2009..
    Nu kommer Grekernas Ilska mot all valfläsk från Pasok-regeringen.. Pasok skulle inte höjda skatter & Pensionålder.Ingen arbetande Grek vill betala för S-regeringens usla Ekonomi..
    Tro inte om Sossarna skulle vinna valet.allt skall bli mycket bättre..Valfläsk har vi fått nog av..även här i Sverige..

  2. grekiska pensionssystemet, som kostar mest i
    Europa som andel av BNP dvs man har Bland EU´s högsta pensioner lägsta pensionsålder men ingen ekonomi för att betala ! Finansiering sker genom upplåning som sen ska skrivas ner pga Greker som inte vill ta ansvar för sin ekonomi. Sverige har hög pensionsålder och pension som är en liten del av BNP samtidigt som man har en hög täckningsgrad för utlovad pension i jämförelse med Grekland, Som Svenk tycker jag inte att det är ok att finansiera grekernas pensioner för att de inte kan ta eget ansvar för sitt land. Sätt Grekland i konkurs och tvinga dem till ansvar innan de får mer hjälp ! Basta!

Kommentarer inaktiverade.