Inför privatekonomi som skolämne

Som ung går man inte riktigt och funderar över bostadslån och räntehöjningar, men när man växer upp så blir det ens verklighet, något man plötsligt ska kunna. Man borde förberedas för verkligheten lite tidigare, genom att privatekonomi införs som skolämne. Idag måste man själv ta ett mycket större ansvar för sin framtida pension och sitt sparande än vad äldre generationer har behövt göra, och de som faktiskt gör det har ett mycket bättre utgångsläge. Det är individens eget ansvar att se till att man får ut så mycket som möjligt av den procentsats av lönen som betalas in till pensionen. Då ska man såklart känna till vad som är viktigt! Till exempel att förvaltningsavgiften har en stor inverkan på den slutgiltiga pensionens storlek och att det är viktigt att se över sin premiepension någon gång om året.

Man måste ha någon slags budget – se på Lyxfällan på TV hur det kan gå – och inse sina begränsningar med pengarna. Mitt första jobb efter universitetet var på en av storbankerna där jag lärde mig en hel del om ekonomiskt beteende. Till exempel att om du missar att betala en räkning och får en betalningsanmärkning så beviljade vi inte några bostadslån, eller lån överhuvudtaget, på 3 år. Eller att om en kund hade en månadslön på 40 000, gjorde av med allting och inte sparade någonting fick denne inte heller lån då banken antog att personen inte skulle klara av den förhöjda månadskostnaden.

Allt annat som är viktigt i våra liv diskuterar vi. Alla har möjlighet att förändra sitt ekonomiska liv till det bättre om man lär sig det som ung. Det finns fantastiskt många bra anledningar till varför privatekonomi ska införas som eget skolämne på schemat. I en artikel i Dagens Industri härförleden blev vår VD Ingrid Bonde omnämd som fiktiv privatekonomiminister. Nu arbetar hon ju här hos oss, men det hade varit en bra utnämning.

Jessica Benninge

3 reaktioner på ”Inför privatekonomi som skolämne

  1. Hej,
    Allan – jag har svarat på inlägget nu, ber om ursäkt att det dröjde så länge.
    Tobbe – tack 🙂

Kommentarer inaktiverade.