Snö, storm och pensioner

Igår kom första snöovädret. Jag som bor långt utanför stan och dessutom på en ö, funderade på om det skulle gå att komma hem. Men bussarna fungerade nästan som vanligt, det är något att vara tacksam över. 

Året går mot sitt slut med eller utan snö. Det finns några saker som man kan tänka på inför årsskiftet när det gäller pensioner.  

I början av december kommer 30 nya miljarder att sättas in på premiepensionskontona. I snitt får vi som pensionssparare 5000 kronor var. Det kan vara läge att se över hur både de gamla och de nya pengarna är placerade. 

När det gäller den pension vi får från jobbet ska de flesta omvalen göras innan årsskiftet för att nya premier ska komma in till en ny förvaltare nästa år.

För det privata pensionssparandet gäller för den vanliga löntagaren att avdraget är 12 000 kronor per år. För att det ska komma med automatiskt på kontrolluppgiften ska pengarna finnas hos pensionsbolaget senast den 30 december. Det är viktigt att inte sätta av mer pengar i pensionssparandet än den summa som är avdragsgill. I annat fall får man betala skatt två gånger – både nu och sen när pengarna betalas ut i form av pension.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).