Förtida uttag av pension

Vår kundservice får ganska många samtal på temat ta ut pension tidigt och ofta på kortare tidsperioder. Det är ju så klart upp till var och en att ta beslut om pensionspengarna och när det kan vara dags att ta ut dem. Drömmen att gå tidigt i pension finns hos många. 

Men på vår kundservice blir de ibland fundersamma över vad som ligger bakom beslut att ta ut pension medan man fortfarande arbetar och trenden att ta ut pensionen på kort tid som möjligt.   

Åtminstone i Stockholm har det varit populärt att börja ta ut en liten en del av premiepensionen från 61 år för att få möjlighet till olika rabatter till exempel på kollektivtrafiken. Det fungerar bra om man är helt säker på att inte råka ut för arbetslöshet under de sista åren i arbetslivet. Om du börjat ta ut pension, även om det bara är en liten del, betraktar A-kassan dig som pensionär, vilket innebär att ersättningen från A-kassan sänks. 

Vi lever allt längre, en person som idag är 65 år lever i snitt fyra år längre än den som var 65 år 1980.

Så pensionspengarna ska räcka längre än för tidigare generationer samtidigt som fler pensionsdelar är tidsbegränsade till fem eller tio år.

Ett tips som inte är nytt med fortfarande bra är att räkna på olika utfall och tidsperioder innan man tar beslut om sina pensionspengar.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).