Ung och curlad

Har du sett tv-programmet Ung och bortskämd? Där ska tio ungdomar försöka förstå sig på sådana konstigheter som dammsugare och diskmaskin, klara av att handla och dessutom försöka sig på att jobba. Det kan inte vara lätt att köpa rödlök när den i själva verket är lila.

För att inte tala om att jobba på ett slakteri. Nu visar programmet kanske inte hela sanningen. En mamma hade i alla fall anmält programmet för hon tyckte inte det gav en rättvisande bild av hennes dotter. 

Vi hade en intressant diskussion hemma med våra ungdomar hur mycket vi curlat dem. Märkligt nog har de olika uppfattning om graden av curling. Vi var överens om att det ingått mycket skjutsning och ganska mycket service med mat. Men idag kan de helt säkert fixa en middag och jobbar gör de ju. Samtidigt är det lätt att falla tillbaks i tonårs manér när man är hemma på besök. När vi hade ätit klart gick alla från bordet utan att duka av och då var det jag som morrade. 

I Sverige skiljer vi oss från de andra EU-länderna på en punkt. Den som visar när man etablerar sig på arbetsmarknaden. I början av 1990-talet var det lågkonjunktur, bankkris och svårt för ungdomar att få jobb. Då steg åldern när man börjar jobba från 20 år till 28 år. Efter det har den legat kvar på en hög nivå, 27 år är den idag. Att börja jobba sent påverkar de pensionspengar man tjänar ihop så det kan kräva att man arbetar längre upp i åren innan man går i pension. 

Här är några länkar där du kan läsa mer om programmet Ung och bortskämd:
http://svt.se/2.130999/

http://www.expressen.se/noje/tvsajten/1.2206775/tittarna-rasar-mot-svt-s-ung-och-bortskamd 

Carina Blomberg

Bild från SVT:s Ung och bortskämd
Ung och bortskämd

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).