Snart kommer det nya pengar på ditt premiepensionskonto

Snart kommer årets insättningar in på ditt premiepensionskonto, i snitt 5 000 kronor per person. Varje år sätts ca 2,5 procent av din bruttolön (max 9 500 kr) in på ditt premiepensionskonto och för att avkastningen ska bli så stor som möjligt krävs det att fonderna ger en bra avkastning och har låga avgifter. Du får besked om vilka fonder och hur mycket pengar du har om du loggar in på pensionsmyndigheten (längst upp till höger). Det är gratis att byta fonder inom premiepensionssystemet och du gör det utan skattekonsekvenser.

Fondhandeln påbörjas den 14 december. De fondbyten som läggs efter midnatt den 9 december genomförs tidigast den 15 december.

Att göra ett aktivt val i premiepensionen kan vara det som ger din tillvaro en guldkant i framtiden. Jag förstår att det är jobbigt med alla val man hela tiden ska göra, men testa att avsätt en halvtimme och gör ett aktivt val. Du kan välja upp till fem fonder och det är bra att välja en mix av fonder som investerar i olika världsdelar. Tänk på att risk är väldigt personligt och att du inte ska känna att du oroar dig. Har du lång tid kvar till pensionen kan du lägga allt i aktiefonder. De har en högre risk än räntefonder, men ger också chans till högre avkastning. Om du ska ta ut pensionen ganska snart, eller inte vill ta så stor risk är det säkrare att ligga i räntefonder.

Avgiften för fondsparande är en viktig faktor när du ska välja fonder. Vid långa spartider, som till pensionen, är avgifterna väldigt viktiga. Höga årliga avgifter kan innebära en lägre premiepension för dig. Om du ska välja mellan två fonder inom samma kategori är det klokt att välja den som har lägst avgift. Vill du titta på våra fonder och avgifter ser du dem här.

Det är kul att se hur kapitalet växer. Jag till exempel vill ju alltid åka till Sydamerika och det vore väldigt roligt att få återvända till Colombias djungler som pensionär. Och alla de andra länderna också såklart…så jag tittar till min premiepension varje vecka. Eller ja, varje dag kommer väl sanningen närmare. Nördigt, jag vet, men jag kommer att bli glad för det när jag blir äldre. Och det är faktiskt lite kul 🙂

Jessica Benninge