Tips inför nyår

Snart stundar ett fantastiskt nyår – nu ska vi rakt in i 2011! Förutom julstressen med allt som ska hinnas med kan det vara värt att ägna vårens deklaration en liten stund. Det är nog inte det första man tänker på (om ens alls), men ska man göra det måste det göras innan nyår.

Fonder Har du gjort vinster eller förluster under året är det nu du ska kvitta dem mot varandra. Det är skattmässigt gynnsamt att planera sin försäljning av fondandelar under året. Har du bara förluster under inkomstslaget kapital så får du utnyttja 70 procent av förlusten för att kvitta mot andra inkomster. Har du något att kvitta förlusten mot är den värd 30 procent i minskad skatt. Har du inget att kvitta mot är förlusten bara värd 21 procent. Äger du bara fonder kvittar Skatteverket allt åt dig i din förtrycka deklaration.

Pensionssparande Från och med 2008 har avdraget begränsats till 12 000 kronor om året. Mer än så är inte lönsamt att dra av, såvida du inte ex har en enskild firma. Då kan du dra av mer om du kan hävda att det är en ersättning för tjänstepension som en arbetsgivare skulle ha kunnat betala in. Betalar du som privatperson in mer än 12 000 kronor om året är det bättre att spara direkt i vanliga fonder för det överskjutande beloppet. Vill du börja spara i fonder hos oss, kan du göra det här

Vill man så kan man provdeklarera på Skatteverkets hemsida. Det kan vara bra om man ex sålt en bostad och vill veta hur mycket skatt som ska in. Belopp över 20 000 bör vara inne hos Skatteverket senast 14 februari nästa år.

Själv har jag fixat det ekonomiska, men gör inga stora satsningar på nyårslöften. Även i år har jag släppt satsningsområdet ”Beach 2011” och fortsätter satsa på det något lättare momentet ”Julskinka 2010”. Det går lika bra varje år.

Jessica Benninge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *