Lista för en högre pension

Tidningarna svämmar över av listor just nu. Det är inte önskelistor till tomten utan olika fiffiga ekonomiska transaktioner inför årsskiftet. Jag kan tänka mig att de flesta av oss har annat i huvudet än det. Möjligen handlar det mer om mat och paket än aktier de här sista dagarna innan jul.

 Då vill jag lägga till en väldigt kort lista och den behöver inte leda till någon åtgärd alls innan årsskiftet. Vi får ofta frågan vad man ska göra för att pensionen ska bli hög. Med vårt pensionssystem ger ett långt arbetsliv en högre pension. 

I Sverige börjar vi jobba senare än i övriga EU-länder och vi startar ofta våra studier lite senare i livet. Jämfört med 1990 börjar vi jobba sju år senare, vid 28 års ålder. Att börja jobba ett år tidigare gör stor skillnad.

Ännu mer betyder det för pensionen att jobba ett år längre. Om man kan tänka sig det, ger det året ett bra tillskott till den allmänna pensionen. Pensionskapitalet byggs på samtidigt som vi tar ut pengarna under färre år. Den här analysen har Pensionsmyndigheten gjort på basis av erfarenheter från de första 11,5 åren med det nya pensionssystemet.

https://secure.pensionsmyndigheten.se/download/18.3e1fabfa12c58e757cc800016206/ANALYTISKT_TESTAMENTE_TRYCK.pdf

 Återbetalningsskydd har också betydelse, eller rättare sagt att ta bort det när familjen kan klara sig utan min inkomst https://pensionsbloggen.se/2010/10/29/varldens-basta-kunder/   

Så – här är den kortaste listan med tips att fundera över 

1. Sluta arbeta ett år senare, 8 % mer i pension

2. Börja jobba ett år tidigare, 7 % mer i pension

3. Ta bort återbetalningsskydd när barnen flyttat hemifrån, cirka 5-10% mer i pension 

God Jul och Gott Nytt År! 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

4 reaktioner på ”Lista för en högre pension

  1. Det är helt otroligt vad dessa små åtgärder kan göra stor skillnad i slutändan. Ränta-på-ränta effekten är helt otroligt och även att man genom att arbeta ett år extra kan få 8 % mer i pension.

  2. Hej!
    Ja, visst blir det stor skillnad och det känns skönt att man
    kan påverka pensionen på många sätt.
    Gott Nytt År, hälsningar Carina

  3. Måste få fråga… angående efterlevandeskydd….om jag går i pension nästa år då jag blir 60, är det då nån mening med att jag tar bort mitt efterlevandeskydd för att höja min pension? Känns som om jag borde tänkt på det mycket tidigare…eller?

Kommentarer inaktiverade.