Dags att städa upp

Det slår aldrig fel. När vi sitter där med goda vänner på nyårsafton, kommer vi alltid in på frågan ”vilket nyårslöfte ska du ge?”.  

I år är mitt nyårslöfte att kasta mer saker. Om familjen består av fem personer och 2,5 barn flyttar hemifrån blir då mängden prylar halverad? Nej, det kan jag lova att den inte blir. I alla fall inte hos oss. Kvar blir nämligen resväskor, dunjackor, slalompjäxor och gamla skoljobb från högstadiet. Vi verkar också ha svårt att skilja från sånt som har med teknik att. En snabb koll i skåpen visar att vi har kassettband men ingen kassettspelare. VHS-band men ingen videospelare som fungerar. Ja, du fattar. Dessutom har vi en komplett uppsättning stora, utvikbara kartor för bilkörning i Europa. Problemet är bara att flera av länderna upphört att existera.

Åtgärder behövs alltså snabbt! Jag har kollat och Läkarmissionen öppnar igen på fredag. Dit kan jag lämna kökslampan och bra, hela kläder. Kartorna får gå i soporna men kassettbanden kräver en hård förhandling innan jag får slänga dem. Min väninna Gittan har lärt mig ett bra trick för prylar som barnen säger att de vill ha kvar. Hon packar en liten kasse med saker varje gång hon besöker dem och lämnar över med repliken ”jag hittade lite saker som är dina”. Det ska fungera enligt uppgift. 

Nu i januari börjar värdebesked och årssammandrag komma. Det kan vara värt besväret att ha en storstädning där också. Ut med konton med 0 % i ränta och fonder som gått dåligt och in med lite nytt 2011.

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).