Brådis om man vill få ett jämställt pensionssparande

Vi får en del frågor om hur man kan jämna ut pensionssparandet i familjen. I Sverige finns det 400 000 barnfamiljer där den ena föräldern tjänar minst 20 procent mer än den andra. I 9 av 10 fall är det kvinnan som tjänar mindre.

Det ger självklart utslag i de sparade belopp man ser i värdebeskeden som börjar droppa in nu.

Före den 31 januari kan du föra över den premiepension du tjänar in till din maka, make eller partner. Överföringen gäller då för i år och framåt, tills du anmäler att den ska upphöra.

Man kan bara föra över hela beloppet och överföringar som är gjorda kan inte tas tillbaka. Om man skiljer sig så upphör överföringen. 

http://www.pensionsmyndigheten.se/ kan man ladda ner en blankett för anmälan – överföring av pensionsrätt och skicka in. 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”Brådis om man vill få ett jämställt pensionssparande

  1. Sedan länge för jag, vartannat år, över mitt ppm till min hustru.
    Men visst är det märkligt, lindrigt uttryckt, att man inte får göra som man vill med kapitalet? Och om jag dör imorgon är det puts väck. Varför skall vi överhuvudtaget tvångsfondera våra egna pengar?

  2. Hej Allan och god fortsättning!
    Vilken bra lösning ni kommit fram till i din familj. Man kan lägga på ett efterlevandeskydd när man ansöker om att ta ut premiepensionen första gången. Men då blir den egna pensionen lägre.
    Med hälsningar Carina Blomberg

Kommentarer inaktiverade.