Hel eller halv

Det kommer att hända oss alla en dag. Att vi står där i kön för att köpa en biljett och får frågan ”Hel eller halv”. Först förstår man ingenting, ursäkta vad menar du? Sedan går det upp ett ljus. Hon tror att jag är pensionär och vill köpa månadskortet för halva priset. Det var väl det sista man ville höra. Hel är svaret och sur blir man. Åtminstone just då.

Det var kanske snällt tänkt och hon i kassan var väl tjugo år sådär.

Nyligen läste jag en blogg från en man som hade en bra idé att Pensionsmyndigheten borde påminna alla ett halvår innan 65-årsdagen att det är dags att ansöka om sin allmänna pension.

Då kan man också informera om att man har rätt att arbeta vidare efter 65-dagen, något som fler gör idag än tidigare. Den allmänna pensionen måste man alltid själv ansöka om att få utbetald hos Pensionsmyndigheten. På AMF skickar vi brev ett halvår innan 65-årsdagen och talar om att pensionen kommer att betalas ut, om man inte själv vill skjuta upp starten.

Så förr eller senare blir det dags att ta tag i frågan ”Hel eller halv”.  Själv tror jag att jag väntar ett tag till.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).