Skatt för pensionärer?

Under veckan har det ringt en hel del till oss på Kundservice och jag har fått massor av frågor. Vissa har jag kunnat svara på direkt, men andra har varit lite klurigare.

Ett exempel på en lite klurigare fråga fick jag i måndags. Frågan handlade om hur många procent som kommer dras i skatt under 2011 på pensionsutbetalningen.  För AMFs del har vi som standard 30 % eftersom tjänstepensionen i de flesta fall är en sidoinkomst (till skillnad från den allmänna pensionen som oftast är huvudinkomst). Det finns dock vissa som har en pension från oss som faktiskt räknas som en huvudinkomst. Uppgifter om skattesatsen för dessa får vi från skatteverket och drar sen skatt därefter.

Som ni säkert alla läst och hört under hösten så ska skatten sänkas för pensionärer och det gäller skatten för den summa som räknas som huvudinkomst.

Helt ärligt kan jag säga att det här är lite förvirrande att hålla koll på och jag förstår den kund som ringde in och frågade. Generellt kan man säga att för de absolut flesta är skatten sänkt på den allmänna pensionen. Jag har en otroligt proaktiv kollega som redan förra veckan fixade fram den nya skattesatsen från skatteverket.

Om du är intresserad av skatten på pensionsutbetalning för huvudinkomst? Klicka här!

2 reaktioner på ”Skatt för pensionärer?

 1. Många Svenskar tar ut pension utomlands. Dvs flyttar till soliga länder som pensionärer.

  Det är dåligt med enkla och tydliga sammanställningar om vad som gäller för olika länder som man ev. flyttar till som pensionär. Många vill ju till solen.

  Vad gäller för: t ex Montenegro
  allmän pension, den privata pensionsförsäkringen och tjänstepension?
  Finns gällande dubbelbeskattningsavtal?
  Hur stor blir totalt skatten (%) och i vilket land betalas den?
  Finns dubbelbeskattningsavtal? Jugoslavien existerar inte som land men lagstiftningen anger fortfarande detta land när det gäller dubbelbeskattningsavtalet med Sverige?? Gäller detta avtal fortfarande i alla de nya ex.Jugoslavien länderna??

 2. Hej Branko!

  Att pensionera sig utomlands är något som lockar allt fler svenskar. I topp bland AMFs kunder återfinns Finland och Grekland. Det är många som arbetskraftsinvandrade till Sverige på 60- och 70-talen som flyttar tillbaka till sina gamla hemländer när de blir äldre.

  De med låga pensioner ska vara extra vaksamma vid en utlandsflytt eftersom rätten till garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd påverkas av var man bosätter sig. Man bör även känna till att pensionen är i svenska kronor så utbetalningen påverkas av växelkursen till den lokala valutan.

  Att flytta till solen kan också innebära lägre skatt. Men man måste kapa banden till Sverige (sakna s.k. väsentlig anknytning) vilket bl.a. innebär att göra sig av med sin svenska bostad och spendera större delen av sin tid i det nya landet.

  Skatteverket har matnyttig information om vad som gäller på följande länk: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/bosattutomlands/sinksarskildinkomstskattforutomlandsbosatta/papension.4.6fdde64a12cc4eee23080002614.html

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

Kommentarer inaktiverade.