Släckt och tänt

Under Earth hour i lördags drog AMF sitt strå till stacken och hade kontoret nersläckt på kvällen. Det gick alldeles utmärkt och jag passade på att ha nersläckt hemma också. Lite jobb att hitta alla ljus jag lagt undan men rätt mysigt blev det. En liten insats för miljön men ändå. 

Tänt på nytt har debatten om avgifter och avkastning. Just nu får vår kundservice en del frågor på det temat. Det första som är viktigt är att kolla att man har en tjänstepension hos den arbetsgivare där man jobbar. Om man inte får en tjänstepension eller någon annan pensionslösning är det svårt eller omöjligt att spara ihop samma belopp privat. 

När det gäller avgifter har Alecta nyligen gjort jämförelser och kollat hur många som vet hur mycket pengar arbetsgivaren betalar in och vilka avgifter man som kund betalar. Enligt deras rapport är det 60 % som inte vet hur mycket pengar som arbetsgivaren betalar in i pension varje månad. Tänk så mycket lättare det skulle vara att hålla reda på, om vi kunde se de inbetalda pensionspengarna på lönebeskedet varje månad!

För de stora kollektivavtalsområdena har man på privatsidan, både för arbetare och tjänstemän, nyligen gjort upphandlingar. Upphandlingarna har sänkt avgiftsnivåerna. Så där kan man som kund känna sig trygg med att avgifterna är låga oavsett vilket bolag man valt. Även på den statliga sidan har man gjort en genomgång av avgifterna. 

När det gäller det privata pensionssparandet är avgiftsstrukturen mer spretig och även högre i vissa fall. Där har Konsumenternas Försäkringsbyrå sidor där man kan jämföra olika bolags avgifter. Så – det går att ha koll men det kräver lite jobb.

Carina Blomberg

Men….. vilken avgift har jag?  

Följde debatten om tjänstepensioner på tv i måndags och uppfattade att människor i största allmänhet inte vet vilken avgift som de faktiskt betalar för sina pensionsförsäkringar. 

Ett hett tips som faktiskt inte någon nämnde på tv är att läsa det årsbesked som du får en gång om året från ditt pensionsbolag eller valcentral (t.ex. Collectum eller Fora). Då får du avgiften för hela året i kronor! 

Vill du se hur avgiften ser ut varje månad så kan du se det under transaktionshistoriken när du logga in på AMF. Jag loggade in nu och såg att det samlade kostnadsuttaget för en av mina pensionsförsäkringar den här månaden var 1,09 kronor. 

För att säkerställa att alla kunder på AMF vet vad som gäller för sitt tjänstepensionssparande så ber jag er följa länken http://www.amf.se/Kundservice/Blanketter-och-villkor/Tjanstepension/ så kan du själv läsa om dina avgifter.

Om du är osäker på vilket pensionsområde du tillhör så är det bara att titta på min förenklade beskrivning nedan:

 – Privatanställd arbetare (din tjänstepension heter SAF-LO) 

– Kommun eller landstingsanställd  (din tjänstepension heter KAP – KL) 

– Privatanställd tjänsteman (din tjänstepension heter ITP1 om du är född 79 eller senare, eller ITPK om du är född 78 eller tidigare)

 – Statligt anställd (din tjänstepension heter PA03) 

Om det är något du inte förstår med avgifterna skriv gärna en kommentar nedan eller mejla oss på kundservice, info@amf.se

Sanna Malmsten

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).