Fri flytträtt

Hemma har vi infört fri flytträtt. Att tre barn flyttat hemifrån innebär inte att det är slut på flyttandet. Plugget tar slut och man flyttar hem igen. Sedan är det dags att flytta till en egen lägenhet, som byts mot något annat efter ett tag. Ett kort mellanspel hos ett av syskonen och sedan iväg till något eget igen. Jag råkade också köpa (fyndade tycker jag själv) ett möblemang till sommarhuset, snyggt och passande. Enda kruxet var att möblerna fanns tio mil bort så det blev en egen flytt bara det. Nu har vi löst problemet genom att köpa en gammal bil med krok så nu fixar vi flyttarna så länge bilen håller.

Vi ser ju också hur mycket pengar ungdomarna lägger på sina lägenheter med möbler, husgeråd och annat. Många gånger har jag fått frågan om hur gammal man ska vara för att  börja pensionsspara. Jag tycker inte man ska börja innan studierna är klara, boendet fixat helst i någon mer permanent form och man har fått ett fast jobb. När vi i Ungdomsbarometern frågade 10 000 ungdomar i åldern 15-24 år om de hade något sparande så svarade tre fjärdedelar att man hade ett sparande. Antingen genom att de sparade själva eller att föräldrarna sparade åt dem. Pengarna skulle i första hand användas till oförutsedda utgifter eller till något specifikt som en resa.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).