Vem vill jobba länge?

Vilken underbar påskhelg det blev. Hemma blommade den lilla magnolian på bar kvist och gräsmattan blir nog grön i år också. Härligt! Idag är jag på kontoret och känner att jag har träningsvärk både här och där. Det var ovant för kroppen att bära saker och rensa rabatter.

Den är väl inställd på en typ av arbete och inte så pigg att göra något annat. 

På tal om arbete så har regeringen startat en utredning som ska titta på vad som händer omvi får rätt att arbeta fram till 69 år. 

På AMF blev vi nyfikna på vd man tyckte om det förslaget så vi ställde frågor till chefer och till allmänheten. Frågan ställdes till allmänheten som ”Skulle du vilja ha möjlighet att jobba till 69 år?”

Det visade sig att vi som anställda inte var så intresserade. Varannan ville inte ha den möjligheten alls. Istället kunde man tänka sig att löneförhandla bättre eller spara mer privat för att få en bättre pension. Den yngsta gruppen upp till 29 år var den som var mest positiv tillsammans med dem som hade en högre utbildning.

En överraskning, tycker jag, var hur cheferna, svarade. Där var man mer positiv till att deras medarbetare skulle kunna arbeta längre. Bara en fjärdedel svarade att man var negativ till förslaget.

Från tidigare undersökningar vet vi att äldre ställer andra krav på möjlighet till flexibla arbetstider och möjligheter till deltid. Sedan måste det ju också finnas arbeten där man anställer äldre personer. Så det ska bli spännande att se vad utredningen kommer fram till. 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).