Mösspåtagning

Jag har just sett de första studentmössorna ur årets studentkull. Det var mösspåtagning i förra veckan och de första studenterna såg jag på en gräsmatta utanför ett systembolag. Hoppas de fick roligare än så. 

Det är en helt ny generation på gång nu. Den första generationen som aldrig upplevt en tid utan datorer, mobiler och många valmöjligheter. När vi frågade ungdomar mellan 15-25 år om hur de såg på att välja för sin pension, var det helt självklart att man såg pensionen som sitt eget ansvar och inte någon annans. Att välja är något man är van vid och inte tycker är något konstigt. 

Men då gäller det också att de unga studenterna får sina första jobb och även hamnar på arbetsplatser där man får en tjänstepension med anställningen. Nyligen räknade vi på hur mycket pengar det egentligen handlar om. Vi tog en privatanställd arbetare som får pengar inbetalade till pension från 25 år och han/hon jobbar fram till 65 år. Med en genomsnittlig lön och en normal löneutveckling blir det stora pengar. Kapitalet växer till hela 1,6 miljoner kronor. Det är en summa som knappast någon av oss skulle klara att spara ihop på egen hand. 

Så att skicka med ungdomarna frågan till anställningsintervjun om de kommer att få en tjänstepension är något som verkligen lönar sig.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).