Risktänk

Frågan hur länge vi ska jobba är het just nu. Regeringen tillsätter utredningar som ska visa vad som händer om vi får rätt att arbeta längre, de som vill alltså. Att medellivslängden ökar har vi vetat länge. Men hur tycker vi och tänker kring sparande och risk när vi blir lite äldre är ett ganska outforskat område. 

Slentrianmässigt rekommenderas minskad risk i sparandet för personer som börjar ha tio år kvar till 65-årsdagen. Men om vi nu jobbar längre, lever längre och har valt produkter som ger möjlighet till högre avkastning kanske vi vill tänka på annat sätt? Här tycker jag det saknas kunskap om hur den gruppen tänker och tycker. 

Hela tidsperspektivet har på något sätt rubbats. Det börjar redan när vi får våra barn senare än tidigare generationer. Jag kommer ihåg när jag kom hem från BB med min yngste. Då låg ett provexemplar på en tidning som var inriktad på att man skulle umgås med sina barnbarn mellan golfrundorna. Inte kul alls, tyckte jag. Idag har ju ungarna knappt flyttat hemifrån när föräldrarna går i pension. De planer vi har för pensionsåren skiljer sig också från tidigare.

Igår fick jag höra om en undersökning som bland annat frågade vad man tyckte om generationsboende. Kanon, tyckte 40-åringarna. Aldrig i livet, vi har inte tid att vara barnvakt sa 60+ arna. Så det är en generationsförändring på gång som kommer att leda till andra förändringar. 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

En reaktion på ”Risktänk

Kommentarer inaktiverade.