Sommaren blev höst

Jag har kommit tillbaks till jobbet efter en ovanligt sen och lång semester. Första dagarnafrågade jag kollegorna hur deras semester varit. Men de såg bara förvånade ut och efter ett tag förstod jag att en semester som ligger några veckor tillbaks har man redan glömt. 

Så fungerar väl minnet för de flesta av oss, vi ser hellre framåt och det som varit sjunker undan. Nu i veckan var det en intressant artikel i Svenska Dagbladet som friskade upp minnet hur börsen klarat sig mot andra tillgångsslag och hur viktigt det är att inse att långsiktigt betyder en horisont på 30 till 40 år och att vi inte stirrar oss blinda på korta perioder i vårt sparande. Vi får kanske också vänja oss vid att börsen avkastar mindre än tidigare. Här är artikeln:

http://www.svd.se/naringsliv/borsen-har-halkat-efter_6431582.svd 

Alla ungdomar som börjar första årskursen på gymnasiet nu i höst kommer att få utbildning i privatekonomi som ett nytt inslag i samhällskunskapen. Det kommer att göra dem bättre rustade för att bra beslut om sin ekonomi i framtiden. Jag hoppas att alla skolor snabbt kommer igång med undervisningen.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).