Äntligen blir det dags för kommun- och landstingsanställda

Vi hade nog trott att det skulle komma långt tidigare. Sist ut med att få lägre avgifter på sina kollektivavtalade tjänstepensioner blev KAP-KL området. Inom kommuner och landsting jobbar över en miljon personer, varav många arbetar deltid och inte har så hög lön. Desto större borde intresset vara för att förhandla fram lägre avgifter, precis som man gjort på de andra avtalsområdena. I stället fick man vänta till sist. Så det är ett välkommet beslut för många kunder.

 

Från den 1 januari sänks avgifterna och det leder till att den egna pensionen kommer att bli större. Genom ett anslutningsförfarande kommer 15 bolag att vara valbara. Några bolag har valt att ställa sig utanför för att avgiftskraven är för tuffa. Två år senare, 2014, är det dags att sänka avgifterna på de pensionspengar man redan sparat ihop och då blir det också flytträtt.

 

Carina Blomberg    

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).