Gästbloggare Annelie Götbring från Yrkes-VM i London

I London pågår just nu Yrkes-VM med 1.000 tävlande. Två tävlingsdagar är avklarade och nu återstår fredag och lördag i tävlingen. 27 yrkesskickliga ungdomar från Sverige under 23 år gamla slåss om medaljer och efter slutsignalen på lördag kl 14.00 ska slutresultaten bedömas, och medaljer delas ut. Genom hårt slit och talang har de tävlande visat att de hör hemma på ett VM och yrkena återfinns inom bygg, industri, hantverk, IT, service och teknik. I de flesta yrken tävlar man individuelt, men i bl a trädgårdsanläggning, omvårdnad och mekatronik tävlar man i par. En skillnad mot sportens värld är att i Yrkes-VM får man bara tävla en gång. Man kan alltså inte ta revansch i nästa VM om man inte lyckas här, så det är här och nu det gäller.

Tävlingsmomenten för t ex billackerarna ser ut så här:

alla får en front till en Honda (motorhuv, två framskärmar och en stötfångare) och på den ska man

1. spackla och grunda

2. slipa, blästra och klarlacka

3. reparation och lackering av plast

4. Spotrepair och polering

5. Färgbrytning

6. Dekalsättning, mönsterlackering och polering

Varje tävlande har en domare (så kallade experter) från ett annat land som följer arbetet i respektive yrke, personer med stor yrkeserfarenhet, ofta tidigare tävlande.

Att sia om slutresultatet så här tidigt i tävlingarna är svårt, för mycket kan hända ännu, men det är mycket positiv stämning i det svenska laget, om än en del stela muskler och ömmande ryggar.

Oavsett om det blir några medaljer eller ej så har dessa ungdomar utvecklats till fantastiska förebilder, med stor yrkesskicklighet och framtidstro. Med deras drivkraft och kunnande kan Sverige fortsätta att utvecklas och våra företag klara konkurrensen, vilket gagnar oss alla. AMF är huvudsponsor till Yrkeslandslaget, och trots att det är landskamp i fotboll ikväll så tycker jag att Yrkeslandslaget är Sveriges viktigaste landslag. Läs mer om Yrkeslandslaget på deras hemsida http://yss.se/

Hälsningar från London,

Annelie Götbring