Tre frågor om Återbetalningsskydd

Det allra flesta som kontaktar oss vill veta vad ett återbetalningsskydd är:

Om du har återbetalningsskydd innebär det att din pension tillfaller i första hand din make/maka, sambo och i andra hand barn när du avlider.

Om du inte har återbetalningsskydd tillfaller pensionen andra kunder hos AMF, som inte heller har återbetalningsskydd, när du avlider. Det betyder att du som inte har återbetalningsskydd tar del av andra kunders pensioner under tiden som du är kund hos oss. På så sätt får du utan återbetalningsskydd en högre pension.

Du bestämmer själv vad som känns rätt för dig. Antingen får din efterlevande din pension när du avlider, eller så får du själv högre pension när du är i livet.

Andra frågan handlar om hur du gör för att lägga till ett återbetalningsskydd:

För att ändra ditt återbetalningsskydd ska du fylla i en blankett och skicka in. Vilken blankett du ska ha beror på vilket kollektivavtal du tillhör för din tjänstepension.

Privatanställda arbetare (SAF-LO) hittar blanketten hos Fora –  www.fora.se

Privatanställda tjänstemän (ITP/ITPK) hittar blanketten hos Collectum – www.collectum.se

Kommun- eller landstingsanställda (KAP-KL) samt statligt anställda (PA03) hittar blanketten hos oss – http://www.amf.se/Kundservice/Blanketter-och-villkor/Tjanstepension/

Du som vill ändra återbetalningsskydd på ditt privata pensionssparande hittar blanketten hos oss – http://www.amf.se/Kundservice/Blanketter-och-villkor/Privat-pensionssparande/

För att lägga till återbetalningsskydd ska du i de flesta fall fylla i en hälsokontroll (det framgår av blanketten när du ska fylla i den eller inte).

 

Sista frågan handlar oftast om hur det ”slår” i det månadsbelopp som betalas ut när du går i pension, beroende på om du har återbetalningsskydd eller inte:

Absolut enklast sättet att få en prognos för hur det ”slår” för dig personligen är att logga in på vår internettjänst och klicka på ”Räkna på din pension”.  Där kan du beräkna fram ditt månadsbelopp när du går i pension. När du fyllt i förslag på år och månad, kan du sen klicka i om du vill räkna månadsbeloppet med eller utan återbetalningsskydd. Då ser du vilken skillnad det blir!

Tveka inte att kontakta oss om du har fler frågor kring återbetalningsskydd!

Sanna Malmsten

Kundservice AMF

 

9 reaktioner på ”Tre frågor om Återbetalningsskydd

 1. Hej !
  Vad är det för kostnad för att välja återbetalningsskydd.
  Tackar på förhand
  Villy

 2. Bra fråga!

  Att välja återbetalningsskydd kostar inget extra. Däremot så får du med återbetalningsskydd inte ta del av andra kunders pensioner när de avlider (riskkompensation). Nedan följer två väldigt förenklade exempel (som inte alls tar hänsyn till avkastningsränta, fler instättningar eller avgifter). Tanken är bara att visa hur riskkompensationen slår på pensionskapitalet.

  Anders har 30 000 kronor i en pensionsförsäkring och har inte återbetalningsskydd. Varje år tilldelas Anders eventuellt en extra peng till sin pension som kallas riskkompensation (det är pengar från andra kunder som avlidit under året vars kapital fördelas på alla inom samma ålder som unte heller har återbetalningsskydd). När Anders går i pension kan han räkna med att hans pensionskapital är högre än 30 000 kr.

  Eva har också 30 000 kronor i en pensionsförsäkring med återbetalningsskydd. Eftersom Eva lämnar pensionen till sina efterlevande (istället för andra kunder) när hon avlider, så får hon inte ta del av den riskkompensation som Anders och andra kunder utan återbetalningsskydd får. När Eva går i pension kan hon räkna med att ha samma pensionskapital, det vill säga 30 000 kronor.

  Hör av dig om du har några följdfrågor!

 3. Jag läser på er hemsida om återbetalningsskydd.Barn,sambo reg. partner eller make/maka saknas. Hur ska jag söka mig fram för att teckna en privat livförsäkring där inte gjorda pengar går förlorade om olyckan är framme? Finns det alternativa förmånstagare – syskon tex -som räknas in i någon försäkringsform? Eller … .
  Mvh
  Hans

 4. Hej

  Det går att avsluta återbetalningsskyddet. Kontakta vår kundservice, tfn: 020-696 320.

  När det gäller frågan om alternativa förmånstagare så finns inte den möjligheten för pensionsförsäkringar. Enligt Inkomstskattelagen är det endast följande personer som kan vara förmånstagare i en pensionsförsäkring:
  – make/maka/registrerad partner/sambo
  – före detta make/maka/registrerad partner/sambo
  – egna barn eller barn till de tidigare nämnda

  Det går att teckna livförsäkringar som inte omfattas av ovanstående begränsningar (dock ej hos AMF). Läs mer: http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-livforsakring

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 5. Hej
  Kan ni räkna på min pension?
  Månadsbelopp med och utan återbetalnings skydd.

  Så här har min pensionskapital utvecklats under 2016
  Är värdeförändringen 13286 kr endast från återbetalningsskyddet eller bara en viss del därifrån?

 6. Hej Helge!

  Du kan se värdeförändringen för din pension hos AMF via ”Dina Sidor”, http://inloggad.amf.se

  När du är inloggad klickar du på ”Dina pensionsförsäkringar” -> ”Mer om din försäkring” -> ”Transaktioner”. Där kan du se, månad för månad, storleken på arvsvinsterna (som tilldelas på försäkringen om man står utan återbetalningsskydd).

  Konsumenternas försäkringsbyrå har bra information om hur återbetalningsskyddet påverkar tjänstepensionens storlek över tid:
  http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden/om-kollektivavtalade-tjanstepensioner/efterlevandeskydd

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 7. Ang återbetalningsskydd så tillfaller ju min intjänade pensions belopp efterlevande. Men kommer dessa att få skatta för beloppet?
  Blir skatten beroende av resp persons inkomst situation?

  jag har betydligt högre marginal skatt än min fru så intressant att veta och styr en del andra beslut

 8. Hej Magnus!

  Arbetsgivaren får göra avdrag för kostnader för tjänstepension. Likaså har man som privatperson haft avdragsrätt för inbetalningarna till privata pensionsförsäkringar och IPS (även om denna avdragsrätt numera är slopad för alla som har tjänstepension i sin anställning).

  Men när pension betalas ut är den skattepliktig. Och precis som du är inne på är den samlade skatten beroende på vilka övriga inkomster man har. Arbetsinkomster och pension beskattas enligt olika skattetabeller. Hamnar man över brytpunkten för statlig inkomstskatt (eller förhöjd statlig inkomstskatt) så försvinner mycket i skatt.

  Vid utbetalning av efterlevandepension kan man som förmånstagare i regel välja att skjuta upp uttaget innan utbetalningen påbörjats. Beroende på försäkringsvillkor kan det även finnas möjlighet att välja utbetalningstid, vanligen mellan 5 till 20 år, vilket kan påverka den skatt man betalar. En ändring kräver att samtliga förmånstagare är överens (om det finns flera).

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *