PPM-rådgivningen lär fortsätta

 

I Torsby är det riktig vinter med gott om snö. I onsdags besökte jag Klarälvdalens folkhögskola där frågan om PPM-rådgivning kom på tal. Många svenskar undrar om det är en bra idé att betala 500-700 kr per år att överlåta valet av premiepension till ett rådgivningsföretag. Pensionsmyndigheten varnar för att avgiften för en genomsnittlig sparare kan motsvara en avbränning på kapitalet med en tredjedel på 30 år! Den informationen är bra och viktig men den kommer inte göra någon större skillnad.

Jag menar att man måste förstå anledningen till varför svensken köper den här typen av tjänster. Anledningen är inte rationell utan känslomässig. Man vill slippa våndan att välja premiepensionsfonder själv. Informationsgivningen från Pensionsmyndigheten borde därför också handla om att alla som vänder premiepensionsvalet ryggen inte på något vis är i behov av rådgivning. Att de inte per definition är förlorare som hamnar i ”det stora svarta pensionshålet”.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *