Vem vill jobba till 75?

Vilken fart det tog med debatten om vi kan, vill eller måste jobba till 75 år.http://www.dn.se/nyheter/politik/fler-maste-kunna-byta-karriar-mitt-i-livet 

Jag pratade med en kvinna igår som arbetade på ett stort bemanningsföretag och jag frågade henne om de hade jobb för äldre konsulter. De hade de inte men hon trodde att det skulle komma. Visserligen anses vi äldre som lite krångligare med våra krav på hur och när vi vill jobba men i framtiden är det nog ändå ett sätt att kunna jobba längre med bättre möjligheter att själv styra. 

Många jag pratar med kan tänka sig att jobba längre än 65 år, om man orkar och kan när det är dags. De flesta verkar dock vilja jobba vidare där de är idag. Vad man efterfrågar då är möjligheter att arbeta någon typ av deltid, antingen kortare dagar eller färre dagar per vecka.

Det borde ju också vara möjligt att ändra sig när det gäller uttag av tjänstepensioner och privata pensioner, om man skulle få ett jobb som pensionär. Idag finns det små möjligheter att stoppa utbetalningarna när de väl satt igång.  

På AMF gjorde vi en undersökning för mindre än ett år sedan när vi frågade om man skulle vilja ha möjlighet att jobba vidare till 69 år. Svaret som överraskade mig var att chefer var mer positiva till att behålla sina medarbetare till 69 än vad medarbetarna var till möjligheten att jobba vidare. 

Bland allmänheten svarade mer än hälften att man inte ville ha möjligheten att jobba till 69 år för att få en högre pension. Det fanns ett lite större intresse bland de yngsta och de äldsta och männen var också mer positiva. Men totalt sett var svaret nej.

 Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

16 reaktioner på ”Vem vill jobba till 75?

 1. Bra om man har jobb först. Har hr Reinfeldt någonsin tänkt på oss i fas3? Ska vi i fas 3 vara livegna AF i ytterligare 10 år eller, för att ändå inte få några jobb. Glöm det. Själv går jag i pension nästa år och tänker definitivt inte vara livegen AF en dag till. Så det så.

 2. Hej!
  Jag kan bara säga att jag håller med dig. Det är alldeles för svårt för äldre att få eller byta jobb. Hoppas du får en härlig tid som pensionär!

  Hälsningar Carina

 3. Sverige borde tänka om, alla borde få jobba hur länge dom vill.
  men vi borde göra som alla andra länder gör, jobba till 50, å sen kan
  resten som e unga få jobb istället. än att gå utan jobb. men nej då skit i dom som går utan jobb vem bryr sig vi som har jobb kan ju kanske jobba tills 75 om vi lever så länge.!

 4. Jag jobbar mer än gärna tills jag är 75 år.Kan jobba med det mesta gärna inom restaurang branschen .Min pension räcker inte ens till det mest elementära så jag måste låna för att det ska gå runt.Sökt jobb och fått positiva svar ända tills dom får se mitt personnummer då säger dom ,nej tyvärr vi får inte för facket,är det så??? Född tidigt 40-tal.

 5. Kommentar till Irmas inlägg

  Som anställd har man rätt att ha kvar sin anställning til 67 år. Men sedan finns det ingen regel som hindrar att arbetsgivaren anställer en äldre person. Undrar om dom bara skyller på facket?
  Hoppas du hittar ett nytt jobb snart!

  Hälsningar Carina

 6. Hej igen.
  Har sökt massor med jobb, både inom administrationern och inom kök, men när personnumret dyker upp åker troligen alltihopa i papperskorgen.
  Jag har sökt över hela landet också men inget hjälper når man ärr 40-talist. Hoppas numera på pensionen om ett år, för jag vägrar att vara livegen AF en dag över 65. Sänk pensionsåldern och jaga ut ungdomarna i stället.
  Född 48

 7. Hej Marie!

  Vad värdelöst det är med åldersdiskriminering. Om vi inte är attraktiva
  på arbetsmarknaden efter 40 så kan man ju undra vilka som kommer att jobba länge.

 8. Tja.
  Jag undrar lite om man vill lämna sina barn på dagis om personalen där går omkring med rullatorer, och inte hittar tillbaka till dagis efter utflykter. Vem vill opereras av en kirurg som är senil eller går omkring med rullator?
  eller darrar på händerna. Jack the Ripper är ju rena amatören i jämförelse med detta
  Tjo flöjt från en blivande pensionär

 9. Jag började jobba som 15-åring inom industrin. hade förmånen att jobba till jag blev 65. 50år i arbetslivet bör väl räcka. Undrar om de som tycker att vi skall jobba tills vi blir 75 om de kommer upp i dessa antal år i arbete. Jag har inte dåligt samvete för att gå i pension men kan inte förstå varför jag skall betala mer i skatt än de som jobbar.

 10. Hej Sören!
  Det blev många jobbår, det! Hopps du får en härlig tid som pensionär.

  Hälsningar Carina

 11. Hur många politiker är det som jobbar efter 65. Nu beskattas väl deras ”pension” som arbetsinkomst när de går tidigare?

 12. Det här är absurt! Jag förstår inte hur man kan tänka tanken av en sådan här hemsk idé! Vill ni att vi ska dö på arbetet eller? Jag avskyr denna idé. punkt slut. MVH // Birgitta

 13. Arbetsivaren ska ha ett lager med kistor så kan vi jobba tills vi dör så kan de stoppa oss i lådan direkt…, när vi går i pension alla presterar samma jobb, ge alla som har jobbat samma summa i pension så räcker pengarna längre och alla pensionsförvaltare kan lägga ner och söka jobb i stället för att sno våra pensionspengar.

 14. Det beror på när man börjar jobba. Har man inte börjat arbeta förrän vid 30 kan jag förstå Reinfeldts inlägg.

 15. Det vore väl bättre om ungdommen kom i arbete.
  Att jobba till 75 är endast ett få förunnat, eftersom ålderskrämporna börjar att sätta in kanske vid 60 år fyllda, sedan beror detta naturligtvis på vilket man har. Själv tycker jag att 65 år är lämpligt.
  Pensionens storlek har man aldrig någon garanti för eftersom den styrs av den ekonomiska utvecklingen.
  Jag anser att 65 år är en lämplig ålder att börja pensionsuttaget, sedan kan man jobba extra mer eller mindre allt efter vilket behov arbetsgivarna har och vad man själv har lyst till.
  Slutligen vill jag ta mig friheten att anmärka på Fredrik Reinfeldts uttalande ang arbete till 75 år, detta är endast ett sätt för honom att slå blå dunster i huvudet på folket, meningen är naturligtvis att han vill höja pensionsåldern, kanske med 1 eller 2 år, efter ett eventuellt beslut om detta blir komentarena säkerligen, ( det blev ju inte så farligt högt ändå ).
  Lauritz Jacobsen
  69 år deltidsarbetare

Kommentarer inaktiverade.