Deltid påverkar pensionen

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Vi har uppmärksammat den på vårt eget vis på AMF och gjort en rapport som gäller kvinnor och hur mycket perioder av deltid egentligen påverkar den tjänstepension vi så småningom ska få.

Är det då en kvinnofråga?  Jo, det är det nog. Fortfarande är det tre gånger vanligare att kvinnor jobbar deltid jämfört med män. 35 procent av alla kvinnor jobbar mindre än 35 timmar i veckan. Delvis kan det bero på att man helt enkelt inte får en heltidstjänst fastän man önskar det.  Samtidigt är det många kvinnor som väljer att jobba deltid medan barnen är små och sedan fortsätter med det under ett antal år.

Högst andel deltidsarbetande finns i Kronoberg, 46 procent och minst är andelen i Stockholm, 28 procent.

Jag kan väl säga att jag inte heller tänkte på det här under åren när jag var hemma med barnen och sedan jobbade deltid. Det var alltid fullt upp med att få vardagslivet att fungera.Men när vi ser effekterna av deltiden, att 10 års halvtid ger 7000 kronor mindre i tjänstepension under hela pensionärslivet kan man börja fundera på om man inom familjen kan behöva utjämna pensionspengarna?

Det finns olika sätt att kompensera den som jobbar mindre, här är några tips:

 1. Få en översikt på minpension.se
  Gör tillsammans med din partner en gemensam koll på minpension.se för att se hur pensionerna ser ut just er och om det är stora skillnader. På minpension.se finns en samlad bild över ditt totala pensionssparande; statlig pension, tjänstepension och privat pensionssparande.
 2. Kompensera den som tjänar mindre
  Den som tjänar mer i en familj kan kompensera den som tjänar mindre med ett privat pensionssparande. De som är gifta bör tänka på att skiva ett äktenskapsförord för detta sparande, annars delas sparandet lika vid en eventuell skilsmässa. Däremot delas inte statlig- och tjänstepension vid en skilsmässa.
 3. Överföring av premiepension
  Inom den allmänna pensionen finns möjlighet för den ena parten att föra över intjänad premiepension till den andra. Tänk dock på att mottagaren enbart får 92 kronor för varje överförd hundralapp. Denna överföring kan man göra med hjälp av blankett från Pensionsmyndigheten.
 4. Dela på deltid och vård av sjukt barn (VAB)
  Deltidsarbete och hög frånvaro på grund av sjuka barn ger lägre inkomster och därmed sämre pension. Ett sätt för familjen att jämna ut pensionsskillnaderna kan vara att båda går ned i arbetstid under småbarnsåren och att föräldrarna turas om att vara hemma när barnen är sjuka.
 5. 5. Annat privat sparande
  Man kan även spara av sin redan skattade inkomst. Då väljer man ofta att spara på ett vanligt bankkonto, i aktier eller i fonder. Om man väljer att kompensera på detta sätt måste man tänka på att skriva äktenskapsförord.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

En reaktion på ”Deltid påverkar pensionen

 1. Hej!
  För det första så har nuvarande regering dramatiskt försämrat pensionssparandet genom att begränsa avdraget till 12000 kr per år samtidigt som många kan förvänta sig klart lägre pensioner än tidigare. För det andra gör skatter och avgifter att det är tveksamt om pensionssparande i form av pensionsförsäkringar är lönsamt alls om man sparar i en 30-års period. Mycket skatt blit det. Tjänar man under brytpunkten, vilket bl a många av landets kvinnor gör är pensionsförsäkringen ett riktigt dåligt alternativ.
  De enda vettiga varianterna av pensionssparande är det nya investeringssparkontot och gamla kapitalförsäkringar. Förvisso har man avkastningsskatten (ett lustigt namn med tanke på att man skattar även om kapitalet har minskat) även här, men å andra sidan tar man ut pengarna skattefritt när det är dags. Alternativt sätta in pengarna på banken med lång bindningstid. Ger förstås högre skatt, men för en del kanske känns tryggare.
  Vänliga hälsningar
  Clas Engström

Kommentarer inaktiverade.