Fintrimning av premiepensionen

808 fonder för min premiepension. Puh! Hur ska jag kunna välja bland ett sådant kolossalt utbud? Frågan är berättigad och har funnits med ända sedan det nya allmänna pensionssystemet startade. Våra politiker har i omgångar pratat om att minska antalet fonder för att göra det enklare att välja. Men hur många fonder är lagom? 20 st? 300 st? Det är en svår avvägning utan ett självklart svar. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson menar i en intervju i DN att det finns ett ”Bristande intresse för att välja fonder, svårt att få överblick och stor spridning på avkastningen mellan spararna”. Är lösningen då att avskaffa premiepensionen? Nej, knappast. Men alla svenskar vill inte välja fonder. Kanske är sparformen traditionell försäkring ett alternativ för de tre problem som Socialförsäkringsministern nämner.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se