Dina norska pensionspengar

Det är tiotusentals svenskar som arbetar i Norge. När jag var på semester i Hemsedal förra veckan var det massor av värmlänningar och göteborgare som jobbade i skiduthyrningen, i livsmedelsbutikerna och på restaurangerna. Lättare att få jobb och högre löneläge är två saker som lockar svenska ungdomar till Norge. Men hur blir det med den intjänade pensionen när man kommer hem och arbetar i Sverige igen? Du kommer att omfattas av både det norska och det svenska pensionssystemen. Därför är det bra att känna till att Minpension.se har en norsk motsvarighet i Norskpensjon.no. Vid inloggning krävs svensk respektive norsk Bank-ID (inte att förväxla!). Om du har tillgång till båda tjänsterna är det kjempegreit!

 

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

18 reaktioner på ”Dina norska pensionspengar

 1. Hej jag undrar hur mycket i pension från norge jag får . Jag har jobbat och bott i norge från 1995 – 2002

 2. Min man som nyss har gått bort har lyft pension från Norge,undrar nu om jag ”frun”har någon rätt till änkepension? och till vem hör jag av mig till?

 3. Finns det någon gräns för hur länge man måste jobba i Norge för att få pension därifrån, jag jobbat 2-2,5 år i Norge.

 4. Har jobbat i norge sedan 2002 och slutade 2016.Jag har väl rätt att få pension från norge?

 5. Hej Dan! Har fyllt 61 och funderar på att ta ut både allmæn och tjænstepension från Sverige. Ligger precis under statlig skatt. Slutat arbeta i Sverige men jobbar fortfarande i Norge. Finns det risk før att min norska løn gør att jag får betala mer skatt på pensionen i Sverige??
  Ha det! Olle

 6. Hej Oliver!

  Det framgår inte av din fråga om du bor i Sverige eller Norge (bara att du jobbar i Norge). Det finns dubbelbeskattningsavtal som förhindrar att man betalar skatt i båda länderna för samma inkomst. Kontakta norska Skatteetaten och svenska Skatteverket kan berätta vad som gäller för dig (vilken skatt som dras för respektive inkomstslag i respektive land).

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 7. Hej. Jag har hört att det räcker med någon månads jobb i Norge för att ha rätt till grundpension därifrån. Kan det verkligen stämma? Personen jobbar som undersköterska via ett bemanningsföretag i Norge, men är skriven i Sverige.
  Mvh Lillemor

 8. Hej Lillemor!

  Jag vet inte. Det norska pensionssystemet består precis som det svenska av olika delar. Och i vissa fall krävs en viss minimitjänstgöring för att man ska få pension överhuvudtaget. Det är nog klokt att ställa frågan direkt till arbetsgivaren i Norge samt till NAV Pension för att få en heltäckande bild över vad man omfattas av.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 9. Hej min pappa har avlidit.Han ficknpension från Norge varje månad.Hur gör jag för att avsluta den.

 10. Hej Lena!

  Kontakta folketrygden (NAV) eller pensionsbolaget/-kassan som har betalat ut pensionen.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 11. Hej!
  Jag har arbetat i Norge men veckopendlade och bodde i barack mesta tiden. Var anställd av Norskt företag. Jag var anställd i fem år och 19 dagar. Ska jag få pension från Norge för de åren? Eller hur fungerar det? Jobbade även några år i Norge men var då anställd av svenskt företag.

 12. Hej Siegfried!

  Jag gissar att du har pension i Norge från tiden när du var anställd av norskt företag. Däremot det det inte självklart att du har fått norsk pension när du var anställd av svenskt företag. Du kan ha räknats som utstationerad och tjänat in pensionen i Sverige istället. Ett besök på Norskpensjon.no respektive minPension.se kan nog få bilden att klarna. Om du är osäker på de uppgifter som presenteras kan det vara klokt att kontakta arbetsgivarna och fråga.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 13. hej dan
  måste man jobba minst tre år i Norge för att få pension? Någon frågar om det räcker med en månad.
  Är 60 år och har arbetat ca ett år sammanlagt i vården i Norge. Ska jag jobba ihop två år till för att få pension?
  Med vänlig hälsning ELLINOR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *