Morot att jobba efter 65 år?

Vissa tjänar ju inte alls på att arbeta efter 65 år menade en man jag träffade i Trollhättan förra veckan. Han hade tagit intryck av det uppmärksammade fallet med en kvinna som får lägre allmän pension om hon arbetar till 66 år. Jobba ett extra år och få lägre pension rimmar illa med Fredrik Reinfeldts önskan om ett längre arbetsliv. Vad är det egentligen som gäller? Pensionens storlek påverkas av när du tar ut den. Att gå i pension vid 67 år istället för vid 65 år höjer den allmänna pensionen med cirka 1/6. Detta gäller för de flesta svenskar. Men om du omfattas av garantitillägg (som i exemplet ovan) eller garantipension kan det vara ofördelaktigt att arbeta efter 65 år.

Dessutom är det bra att veta att din tjänstepension ökar om du skjuter upp uttaget men det är inte säkert att din arbetsgivare gör fler inbetalningar efter 65 år. Det beror på vilket kollektivavtal som gäller på din arbetsplats. Kontakta ditt fackförbund eller arbetsgivare för att ta reda på vad som gäller dig.

I de flesta fall finns det alltså en ekonomisk morot att jobba efter 65 år.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

32 reaktioner på ”Morot att jobba efter 65 år?

 1. Hej Bertil!

  Det är möjligt att ta ut allmän pension och fortsätta arbeta. I många fall är det även möjligt att ta ut tjänstepension (men det beror på vad ditt tjänstepensionsavtal medger). Innan man tar ut pension samtidigt som man arbetar vidare bör man tänka på om man riskerar att hamna över gränsen för statlig inkomstskatt. Dessutom kan pensionsuttaget påverka A-kassan om man blir arbetslös (A-kassan upphör vid 65 år). Läs mer: https://pensionsbloggen.se/2012/08/21/ta-ut-pension-medan-du-jobbar/

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 2. Hej!
  Jag har provat att söka bostadstilläg men det gick inte eftersom min hustru står för kontraktet!
  För att kunna söka så är det den som har kontraktet och hustrun är yngre än mig och jobbar några år till.
  Med andra ord hon tjänar för mycket för att få bostadstilläg!
  På så vis blir jag utan bostadsbidrag på min dåliga pension!
  Om det är så uträknat att jag är berättigad till bostads bidrag, då kan pensionsmyndigheten stoppa det i mitt kuvär direkt för dom vet hur mycket det saknas när dom betalar ut min pension.
  Och föresten om jag skulle jobba till 67 år, så skulle jag få 200 kr mer.
  MVH
  H Mattson

 3. Ja, din pension ökar kanske inte om du har garantipension… Men glöm inte att om du arbetar året efter det att du fyllt 65 så betalar du väldigt lite skatt på din inkomst. Du kan på så sätt få ett litet kapital om du sparar en del av det du tjänar ihop. Har du ingen garantipension ökar pensionen särskilt om du inte tar ut mer än en del av den till exempel 25% eller 50% av den allmänna pensionen. Tar du ut hela blir det mycket skatt att betala. Jag arbetade heltid två år och min allmänna pension ökade från 11200 kr-13600kr per mån. Tog ut 25-50 procent av pensionen. Du kan ändra uttag bara genom att meddela pensionsmyndigheten månad för månad om du vill.
  Barbro

 4. Helt riktigt!

  För tjänstepensionen är det ofta en irreversibelt förlopp. När man väl har påbörjat uttaget går det inte att ändra sig. Men för den allmänna pensionen går det att ändra sig via Pensionsmyndigheten. Du kan alltså ta ut en större eller mindre del av din allmänna pension per månad. Du kan även ansöka om att du under en period helt vill avstå från att ta ut allmän pension.

  Läs mer: http://www.pensionsmyndigheten.se/AndraUttagAvDinPension.html

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 5. Var kan man se vilka företag som betalat in till tjäntepension?
  Har fö varit i yrkeslivet i 50 år och funderar idag hur det kunde bli så här
  Man har det knapert hela livet och det fortsätter in i döden?!

 6. Hej Elsie!

  Jag skulle först och främst vilja tipsa om Minpension.se där all pension finns (med vissa undantag för tjänstepension från anställning i kommun- och landsting före 1998).

  Om du har arbetat som privatanställd arbetare under perioden 1973-1995 ringer du till oss på AMF, tfn: 020-696 320. Från 1996 och framåt ringer du istället till Fora, tfn: 08-787 40 10.

  Om du har arbetat som privatanställd tjänsteman är sannolikheten stor att din tjänstepension finns hos Alecta, tfn: 020-78 22 80 eller SPP, tfn: 0771-533 533.

  Om arbetsgivarna inte betalar in tjänstepension trots att de är bundna av kollektivavtal finns det en kollektivavtalsgaranti (som gäller även vid konkurs!). Du kommer i så fall behöva styrka din anställning under den berörda perioden.

  Lycka till!

  Dan Adolphson
  AMF

 7. Hej!
  Jag skille vilja veta med hur mycket i procent av lönen
  som skatten minskar, när man jobbar det året man fyller 66.

 8. Hej, jag undrar om allmän pension ökar när man inte har jobbat hela året ut efter 65 år. Altså räknas tex de 5 månaderna jag har tänkt jobba efter 65 år.Jag har hört att man måste jobba de första två månaderna år efter för att få godkänd hela året.
  Tack Ivo

 9. Hej Ivo

  För att din inkomst ska vara pensionsgrundande måste den uppgå till minst 42,3 procent av prisbasbeloppet. Det innebär att du måste ha en årsinkomst om 18 800 kr för 2014 för att det ska resultera i en inbetalning till din allmäna pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 10. Hej, jag är 64 år och började ta ut allmän pension vid 63 år, jag jobbar vidare
  Vilken lön bör jag ta ut för att tillgodogöra mig maximal framtida pensionsrätter
  utan att behöva statlig skatt?

 11. Hej Thord

  För inkomstår 2014 kan man ha en inkomst på 433 900 kr utan att betala statlig inkomstskatt. De som fyllt 65 år vid inkomstårets ingång kan ha en inkomst på 460 800 kronor utan att betala statlig inkomstskatt. Skillnaden beror på att pensionärer som fyllt 65 år vid inkomstårets ingång har ett högre grundavdrag. Läs mer hos Skatteverket: https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/beloppprocentsatser/privatbeloppfaq/narskamanbetalastatliginkomstskattochhurhogarden.5.10010ec103545f243e8000166.html

  Den högsta pensionsgrundande inkomsten för den allmänna pensionen är 459 183 kr (med hänsyn tagen till avdrag av den allmänna pensionsavgiften) för inkomstår 2014.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 12. Hej.
  Jag är född i januari 1948 och är således nu 66 år. jag jobbar och har inte bestämt när jag ska gå i pension ännu. En kompis säger att jag ska ta ut garantipensionen när jag fyller 67 eftersom den inte höjs därefter, och den är livsvarig.
  Har jag garantipension över huvud taget? Jag är tjänsteman i privat företag, och på minpension ser jag min allmänna pension och tjänstepension men det står ingenting om garantipension.

 13. Hej Magnus

  Garantipension gäller för dem som har haft en låg inkomst under yrkeslivet (eller ingen alls). Garantipension gäller ej för dem med pensioner som överstiger 11 368 kronor per månad för dig som är ogift eller 10 076 kronor per månad
  för dig som är gift (beloppen avser 2014).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 14. Fyllde 65 i Februari och är pensionär sedan 1 Mars och skall jobba som timanställd lite då och då.
  Påverkas min garantipensionoch hur mycket betalar jag i skatt?

  Marianne

 15. Hej Marianne

  Din garantipension kan bli lägre av inkomstgrundad pension (som du tjänar in som timanställd). Men vi på AMF har inga uppgifter om din garantipension. Ring Pensionsmyndigheten för att få reda på vad som gäller för dig: 0771-776 776.

  Lycka till!

  Dan Adolphson, AMF

 16. Min man är 66 år. Han har jobbat som lastbilschaufför och gick i pension vid 65. De senaste 8 månaderna har han jobbat hos sin gamla arbetsgivare då och då vid behov och i sommar regelbundet.

  Hans arbetsgivare drar 33% i skatt på lönen. Hur påverkar hans arbete skatten och hur påverkas pensionen?

 17. Hej Birgitta!

  När man som 66-åring arbetar samtidigt som man får pension utbetalad kan man ha en inkomst upp till 460 800 kr under 2014 utan att betala statlig inkomstskatt. Skatten för en 66-åring är lägre än den för en 65-åring. Orsaken är dels det dubbla jobbskatteavdraget och dels det förhöjda grundavdraget.

  När man arbetar efter 65 år fortsätter arbetsgivaren att betala in allmän pension (så den kommer att räknas upp) men i de flesta fall betalas det inte in någon tjänstepension. Det finns dem som kommer överens med sin arbetsgivare om att inbetalningen till tjänstepensionen ska fortsätta (även när man arbetar efter 65 års ålder). Men det är ovanligt.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 18. Varför kan man inte få reda på vad man får netto.jag går i pension nästa år är då 67år pensionsgrundande inkomst 24500.jag är gift bor i göteborgare.

 19. Hej!

  För att få reda på hur stor din pension blir kan du göra en prognos via minpension.se. Om du vill ha mer exakta uppgifter vänder du dig till Pensionsmyndigheten samt till det bolag där du har din tjänstepension och ber dem räkna (brutto).

  När du väl har dessa uppgifter kan du räkna ut skatten via Skatteverkets självservice ”Räkna ut din skatt” på följande länk: http://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/allaetjanster/tjanster/raknautdinskatt.4.18e1b10334ebe8bc80001950.html

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 20. Hej!

  Om jag arbetar tills jag är 67 år men tar samtidigt ut min allmänna pension. Eller jag bara arbetar och tar inte ut någon pension förrän de år jag fyller 67. Vilket är mest fördelaktigt. Förlorar jag mycket på att ta ut pensionen samtidigt som jag arbetar? Nu menar jag inte skattemässigt utan hur mycket jag kommer kunna få ut sen efter 67 år.

  Mvh Lena

 21. Hej Lena!

  Om du väntar med att ta ut din allmänna pension blir den högre. Man blir kortare tid som pensionär (lägre s.k. delningstal) vilket har en positiv effekt på pensionens storlek. Kontakta Pensionsmyndigheten på tfn 0771-776 776 för att prata med en handläggare som kan förklara vad det får för effekt för just din allmänna pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 22. Jag går i pension vid 67 år i januari 2017. Om jag tar ut full pension då men vill arbeta extra för att dryga ut inkomsten, hur mycket får jag då tjäna i månaden utan att pensionen påverkas negativt?

 23. Hej Ulf!

  Om du både har lön och pension samtidigt sker skatteavdrag enligt två olika skattekolumner. Risken finns att delar av inkomsten försvinner i högre skatt. På lägre inkomster är skatten vanligen 30-35% medan det på inkomster över en viss gräns tas det ut en statlig inkomstskatt på ytterligare 20 % (eller på riktigt höga inkomster 25 %).

  För att ta reda på vad som gäller för dig kan du göra en skatteuträkning (via Skatteverket): http://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalafatillbaka/raknautdinskatt.106.233f91f71260075abe880009734.html

  Skatten blir lägre om man fortsätter att arbeta efter 1 januari det år man fyller 66 år på grund av förstärkt jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag. Skatteskillnaden är störst för de som har låga inkomster genom att t.ex. arbeta lite extra.

  Mer information om räkneexempel på hur senare pensionering ger lägre skatt (via Pensionsmyndigheten):
  https://secure.pensionsmyndigheten.se/SenarePensionGerLagreSkatt.html

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 24. Hej
  Jag tog ut min statliga pension vid 62,5 år men fortsätter med min enskilda firma
  med inkomster om cirka 4-500 000 årligen. Jag har förstått att detta succesivt kommer att höja min statliga pension. Men hur mycket? Behöver man ansöka om detta eller regleras det med automatik? När jag så småningom slutar helt och under några år driver passiv näringsverksamhet ( upplösning av fonder) omfattas då jag av de förmånliga skattereglerna för 66+
  Vänligen Ingemar

 25. Hej Ingemar!

  Skatteverket beslutar varje år om din pensionsgrundande inkomst (PGI) utifrån uppgifterna i inkomstdeklarationen. Din allmänna pension kommer alltså att höjas automatiskt. Exakt hur mycket det rör sig om är svårt att uttala sig om men det borde röra sig om några procent.

  När det gäller din upplösning av fonder känner jag inte till dina förutsättningar. Det är en fråga som bör diskuteras med revisor eller rådgivare i skattefrågor.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 26. Hej!
  Undrar om man kan jobba som t.ex vikarie, om man går i pension när man är 64.
  Mvh Reza

 27. Hej Reza!

  I de flesta fall finns det ingenting som hindrar att man jobbar även om man har gått i pension (i vissa fall krävs dock att utbetalningen av pension sker i ”pensioneringssyfte”). På senare år har det blivit populärt att jobba och tar ut pension samtidigt. Hör med din arbetsgivare eller fackförbund om vilka möjligheter som finns på din arbetsplats.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 28. Hej!
  Jag fyller 65 år i mitten av december. Gynnar det mig att vänta till att gå i pension till januari följande år ur beskattningshänseende (alltså det år jag fyller 66 år).
  Vänligen
  Stefan

Kommentarer inaktiverade.