Återbetalningsskydd – när och för vem?

Vi har varit ute och träffat fackliga företrädare från IF Metall den här veckan. Det är kul att få kloka synpunkter från dem som diskuterar pensionsfrågor med sina medlemmar i stort sett varje dag. 

En av de frågor vi diskuterade var den om återbetalningsskydd. En vanligt förekommande fråga är ju om man ska ha det eller inte. Återbetalningsskyddet gör att den närmaste familjen får dina hopsamlade pensionspengar om du går bort. Om du avstår från återbetalningsskyddet blir i stället din egen pension högre genom att du får arvsvinster.  

Då gäller det att fundera över i vilka livsfaser som man behöver säkerställa att familjen får pengar. Har man en stor familj att försörja och kanske är ensamförsörjare eller huvudförsörjare väljer nog de flesta att ha ett återbetalningsskydd. Likaså väljer några att behålla det för att de skulle ha svårt att få en godkänd hälsoprövning om de vill lägga till ett återbetalningsskydd senare. 

Men många andra skulle tjäna på att ta bort återbetalningsskyddet när barnen flyttat hemifrån och det kan vara dags att mer tänka på sin egen pension. Tar man bort återbetalningsskyddet i tjänstepensionen kan pensionen bli 15-18 % högre.

Det finns alltså inget rätt eller fel när det gäller att ha eller inte ha återbetalningsskydd utan det beror på. Diskutera gärna med kundservice om du vill diskutera hur det blir för dig.

 

Carina Blomberg

 

 

 

 

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

3 reaktioner på ”Återbetalningsskydd – när och för vem?

 1. Hej Maria!
  Vad kul att du hittat information som du behövde här i bloggen. Vi blir alltid glada för kommentarer så hör gärna av dig om det är något du vill att vi ska skriva om.

  Hälsningar Carina

 2. Jag har i nuläget inte valt återbetalningsskydd eftersom jag blev informerad om att jag skulle få högre pension om jag inte hade det. Nu undrar jag om jag kan välja återbetalningsskydd? Efter att ha varit i kontakt med min bank ifrågasatte min bankman varför jag inte hade återbetalningsskydd eftersom mina pensionspengar då tillfaller AMF och inte mina anhöriga.

 3. Hej Gisela!
  Det är rätt att du får en högre pension om du inte har återbetalningsskydd.
  Om du skulle avlida går pengarna till de andra kunderna. Du kan välja till ett återbetalningsskydd för framtida premier men då måste du troligen lämna en hälsodeklaration. Slå gärna en signal till kundservice 020-696 320 om du vill diskutera vad som passar dig bäst.
  Med hälsningar Carina

Kommentarer inaktiverade.