Vad är en valcentral?

Det är en vanlig fråga jag får. Valcentral låter kanske som en central som har hand om dina politiska val men den har faktiskt med din tjänstepension att göra.

Varje tjänstepensionsavtal har en valcentral.

Hos din valcentral gör du omval för framtida inbetalningar från din arbetsgivare samt begär flytt av pensionskapital. Vissa valcentraler skickar också ut värdebeskedet gällande din tjänstepension en gång per år.

Man kan alltid vända sig till sin valcentral om man behöver hjälp med sitt pensionsval då de är en opartisk källa och har all information man kan tänkas behöver inför ett pensionsval.  Dom kan även hjälpa till med att se vilka tidigare val du har gjort.

Hit kan du vända dig för att göra ditt pensionsval (de 4 största avtalsområdena):

 

Fora– Avtalspension SAF-LO (Privatanställd arbetare)

Collectum– ITP1 samt ITP2 (Privatanställd tjänsteman)

SPV – PA03 (Statligt anställd)

Pensionsvalet, Electum samt Valcentralen– KAP-KL (Kommun och landsting)

 

//Ida Bonin

4 reaktioner på ”Vad är en valcentral?

 1. Hej, jag är dålig på sånt här med pension men använde pensiono.se för att få hjälp med att reda upp mitt fribrevskaos och dem rekommenderade mig er och då hittade jag även denna bloggen. Dock kunde jag inte få rådgivning kring SAF-LO av pensiono då dem inte fick in info därifrån eller nått sånt. Har varit inne på Fora men tycker inte att jag får någon vägledning kring vad jag skall välja och varför, har du några tips?

  Tack!

  /Klara

 2. Hej Klara!
  Det är jättebra att vända sig till Fora ang. din Avtalspension SAF-LO eftersom Fora är opartiska.
  Här kan du hitta all information du behöver inför ditt val.
  Du är också varmt välkommen att ringa vår kundservice på 020-696 320 vardagar mellan 8-18 om du har frågor om hur Avtalspension SAF-LO fungerar hos oss.
  Trevlig sommar!
  //Ida Bonin

 3. 1. Jag bor i Israel. Jag arbetade inom sjukvården i Lund, Sverige. På Vipeholms, S;t Lars och Lunds Lassarett.
  2. Hur kan Jag veta om Jag har någon pengar någon stans som arbeta givaren lagt åt mig under åren_
  3. Vad är summan i kronor som Jag skall få i allmän pension?
  4. Vad är summan som Jag skall få i tjänstepension?

Kommentarer inaktiverade.