Det finns nackdelar med att ta ut pension medan du jobbar

Det kom en fråga från en kompis som hade kommit på att han skulle börja ut pension medan han jobbade vidare ett par år till. Då skulle han få lite extra att rör sig med och samtidigt placera resten av pengarna säkert för framtida behov. 

När han undrade vad jag tyckte så fick ju jag känna mig som en riktig glädjedödare och säga att det tyvärr nog inte var en bra idé. Skatten blir högre när lönen och pensionen läggs samman som inkomst och om han skulle bli arbetslös riskerar han att få lägre ersättning. 

Det här med arbetslöshet och pension är aktuellt just nu, bland annat i helgens artiklar. Framför allt i Stockholm är det många som tar ut en liten del av premiepensionen från 61 år för att få rabatter på till exempel kollektivtrafiken. 

Men om man blir arbetslös och har börjat ta ut delar av allmänna pensionen finns risk attA-kasseersättningen blir lägre, 65 procent i stället för 80 procent. Det hjälper inte heller att stoppa uttagen av premiepensionen, i a-kassans ögon är man då fortfarande ”pensionär”. Tar du ut tjänstepension eller privat pension kan det vara svårt att stoppa uttagen.

Så, om du vill ta ut någon del av pensionen medan du arbetar, kolla med A-kassan hur din ersättning påverkas.

Att det här inte är rimligt är nyligen uppmärksammat. Pensionsmyndigheten och A-kassornas samarbetsorganisation har lämnat en skrivelse till regeringen där de vill få en översyn av reglerna.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

3 reaktioner på ”Det finns nackdelar med att ta ut pension medan du jobbar

  1. En nära vän till mig som arbetat på ICA gick i väggen med svåra psykiska besvär viket fortfarande hon har problem med.Hon har varit sjukskriven och varit i FAS 3 haft lönebidragsanställning. Under den svåra tiden med olika turer hos FK och AF kom tanken att söka pension och fick besked om hur mycket hon skulle få i pension. Denna var så låg att hon tackade nej och ingen pension utbetalades.När nu lönebidragsanstållningen upphörde och hon skulle börja stämpla fick hon beslut från A-kassan att hon bara skulle få 120kr/dag efter skatt 104kr/dag. Hon har varit med i facket och A-kassan i över 40åroch aldrig fått besked om hur det kunde bli om man kollade om sin pension. Hur kan något som detta få hända.

  2. Kan man ta ut allmän pension viv fyllda 65 ellr 66års ålder om man t.ex jobbar till 67års ålder med 100%,vilket är förmånligast om man räknar med att leva till 74 års ålder och blir det olika skattesats på pension och lön?

  3. Hej Bertil!
    Du kan ta ut din allmänna pension som helhet eller som delar, 25%, 50% eller 75%. Den betalas livet ut men du kan välja att avbryta i utbetalningarna för den allmänna pensionen. Bäst koll på skatten får du om du ringer Skatteverket.
    Med vänliga hälsningar
    Carina Blomberg

Kommentarer inaktiverade.