Åldersdiskriminering kan drabba alla

I förra veckan var jag på ett seminarium där en föreläsare var från OECD:s pensionsexpertgrupp. Han konstaterade att det inte finns några belägg för tesen att om de äldre bara slutar jobba så får de unga jobb. En synpunkt som jag hört många gånger. Tvärtom är det så att i länder där många äldre har jobb är också ungdomsarbetslösheten lägre.

Pensionsåldersutredningen har i sin delrapport uppmärksammat åldersdiskriminering som ett hinder mot ett längre arbetsliv. Lagen mot åldersdiskriminering infördes 2009 men hittills är endast ett fåtal fall prövade i domstol.

Det handlar bland annat om förväntningar på äldres minskade prestationer som inte beläggs av forskning. I Sverige instämmer 43 procent i påståendet att äldre över 50 år inte förväntas arbeta lika effektivt som yngre. Socialministern beskriver åldersdiskriminering som ”ett omfattande problem” men några åtgärder har vi ännu inte sett. Arbetsgivarna är generellt sett negativa till att anställa personer över 50 år.  Det är också få arbetsgivare som har utarbetade strategier för hur man ska rekrytera och behålla äldre arbetskraft.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, så kan åldersdiskriminering drabba både yngre och äldre. Antingen är man för ung eller för gammal för att få det där jobbet man vill ha, kort sagt. Mittemellan och lagom gamla är vi väl tyvärr under alldeles för kort tid.

 

Carina Blomberg

 

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

En reaktion på ”Åldersdiskriminering kan drabba alla

  1. Hey There. I discovered your weblog the use of msn. That is an extremely well written article.
    I’ll make sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information.
    Thank you for the post. I will definitely return.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *