När är löneväxling rätt för dig?

Ekonomimässan träffade jag flera glada småföretagare som hade frågor om löneväxling. Löneväxling innebär att man byter lön mot mer tjänstepension. En fantastiskt bra förmån men inte för alla. För att löneväxling ska passa dig måste du tänka på följande:

1. Löneväxling passar de med högre inkomster. Du bör ha en månadsinkomst om minst 36 800 kr efter löneväxlingen (2012). Vid lägre lön än så påverkas din allmänna pension, din sjukpenning och din föräldrapenning.

2. Skatten är lägre på pensionsinbetalningar än på lön. Mellanskillnaden på knappt 6 procent bör du få tillgodoräkna dig i pension eftersom det inte kostar din arbetsgivare någonting extra.

3. Tänk på avgiften! Om du löneväxlar inom kollektivavtalad försäkring får du låga avgifter. Som tjänsteman via Collectum kan du komma överens med din arbetsgivare att det är lönen före avståendet (den oreducerade lönen) som ska anmälas.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

4 reaktioner på ”När är löneväxling rätt för dig?

  1. Hej ! Jag har funderat på att löneväxla lön till pension på inkomster över 8,07 IBb. Men det jag undrar över är hur man skall göra detta på bästa sätt så att inte den förmånsbestämda tjänstepensionen blir påverkad. Jag har tankar på att ev. jobba längre än 65 och undrar då om man tjänar in till den förmånsbestämda tjänstepensionen oavsett hur länge man jobbar, vilket i så fall innebär att man kan löneväxla längre ? Jag har Kap-kl som avtal.

  2. Hej Göran!

    Normalt så beräknas arbetsgivarens inbetalning till förmånsbestämd ålderspension på lönen före löneväxlingen (annars är det inte förmånligt för dig som medarbetare).

    Förmånsbestämf tjänstepension tjänas in under 30 år (360 månader) mellan 28 – 65 år. Tjänstetid före eller efter denna ålder räknas alltså inte.

    Kontakta din HR-/personalavdelning som kan berätta mer om vilka möjligheter till löneväxling som finns för dig. Lycka till!

    Dan Adolphson

Kommentarer inaktiverade.