Frågor på Dina sidor

Nu när AMF haft de nya inloggade sidorna igång en tid kan det kanske vara bra att ta upp några av de vanligaste frågorna här i bloggen.

Så här kommer ett urval:

Jag har ändrat mitt återbetalningsskydd. När ser jag ändringen på mina sidor? 

Svar: Det beror lite på vad du gjort och vilken försäkring det gäller. För tjänstepensionerna Avtalspension SAF-LO och ITP sker ändringen via valcentralerna. Då kan det ta upp till två månader innan AMF fått en fil med uppdateringar och lagt in den nya uppgiften. För andra försäkringar sker ändringen hos AMF och då syns den fortare. Ett borttaget återbetalningsskydd syns inom någon vecka men ska du göra en hälsodeklaration tar det lite längre tid.

Kan jag få någon utbetalning av pension från er nu eller måste jag vänta tills 65 år? 

Svar: när du går in på dina inloggade sidor ser du för varje försäkring vid vilken tidpunkt försäkringen börjar betalas ut – om du inte själv hör av dig och ändrar tidpunkten. De flesta tjänstepensioner kan du ta ut från 55 år.

Jag har PPM-fonder hos er, var kan jag byta dem? 

Svar: Det kan du inte göra på Dina sidor utan det gör du på Pensionsmyndighetens hemsida.

Var kan jag se värdeutvecklingen på min traditionella försäkring? 

Svar: Det ser du enklast för varje försäkring på bilden Översikt. Där ser du en bild med pensionskapitalet och värdeförändringen direkt under.

Vi har öppnat fondkonton till våra barn för att spara lite åt dem. Vi vill inte månadsspara utan sätta in pengar lite då och då. Nu ser vi att man måste sätta in 2 000 kronor om man ska göra en engångsinsättning. Varför är det så? 

Svar: Jag tror att du tittat på vad som gäller för pensionssparande. Om ni har öppnat ett vanligt fondsparande för barnen gäller inte den beloppsgränsen utan då kan ni sätta in det belopp som passar er.

 Klicka här för att logga in och titta till dina pengar.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).