Nya regler för bostadstillägg för pensionärer

 

Nu blir det lättare för dig som är pensionär och får pension från AMF.

Den 1 november har Pensionsmyndigheten infört nya regler för bostadstillägg. Det gör att de allra flesta slipper ansöka varje år, som man var tvungen att göra tidigare.

Pensionsmyndigheten kommer att hämta in uppgifterna om pension automatiskt från bland annat AMF. Om du har ett tillsvidare beslut om bostadstillägg kommer du att få ett besked från Pensionsmyndigheten, i annat fall får du en ansökan hemskickad.

Du behöver bara göra en ny ansökan om din ekonomi förändras eller du får förändringar i ditt boende som höjd hyra. Det finns mer att läsa om det här på Pensionsmyndighetens hemsida.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

14 reaktioner på ”Nya regler för bostadstillägg för pensionärer

 1. Hej Biggan!
  Jag håller med! Hoppas att fler som har rätt till bostadsbidrag som pensionärer ansöker nu.
  Hälsningar Carina

 2. Hej Biggan!
  Att söka bostadsbidrag är absolut inte det lättaste! Att skicka papper fram och tillbaka och fattas alltid något fast man fått från berörda ställen!
  Fullt att säga men känns nästan som man skall tala om vilken tid på dygnet man äter! Mvh Nittan!

 3. Har frågat om man är berättigad till bostdsbidrag i flera år.o de svarat att man inte är det förrän man är 65.o nu fick jag se att det var lögn.har du dålig inkomst.är du berättigad.så nu slipper vi krusa Sos.

 4. JAG HAR SÖKT BOSTADSBIDRAG MEN HAR INTE FÅTT SVAR.

  MYCKET MÄRKLIGT.
  HÄLSNINGAR

  BIRGITTA

 5. jag har skickat in en ansökan om bostadsbidrag men har inte fått något svar.

 6. Hej!

  Kontakta Pensionsmyndigheten som administrerar bostadstillägget.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 7. Jag ringde Pensionsmyndigheten i går, 29/8 2018. Skickade in ansökan 30/5. Fick svar att det är 5-6 månaders handläggningstid!!!!

 8. Hej Siv!

  Pensionsmyndigheten har tydligen fått ungefär 16 000 fler ansökningar om bostadstillägg under årets första sju månader (jämfört med 2017). Det är förmodligen anledningen.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 9. DEt verkar skilja Mycket i bostadstilläggets storlek om man är Hyresgäst eller att man äger sin lilla 30 år gamla 2a i HSB. Med en HSB avgift på 5.306 kr och amorteringar på lånet 261 kr,= 5.507 kr, med bruttopension 12.145, alltså minus skatt 2.098 har jag som arbetsskadad f d sjukpensionär 4.480 kr i månaden att leva på numera som 75 årig pensionär.Får ett bostadstillägg på 1.894 kr. Kan detta vara rättvist??Blev arbetsskadad 1994 och varit riktig fattigpensionär i många år. Vet att de som hyr sin bostad och har liknande hyra och liten pension får runt 4.000 kr i bostadstillägg. (som HSB boende måste man betala alla reparationer och inköp själv) AKB

 10. Hej Annette!

  Pensionsmyndigheten beräknar bostadskostnaderna på olika sätt beroende på vilken boendeform du har. Bostadstilläggets utformning är föremål för livlig diskussion, t.ex. räknas hus och bostadsrätt inte som tillgång men det gör fritidshus.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 11. När man fyllt 65 år skall försäkrings kassan ta kontakt med personen m.m.m det tar sju år innan de gör det men då skall man veta vad man hade för utgifter när man fyllde 65 fast man har höjda avgifter sänker dom bidragen är detta inte orättvist mot oss fattigpensionärer som jobbat och slitit ett ett hårt liv hemma och skött familjen varför ska vi straffas.

 12. Hej Lisbet!

  Om man utöver den bostad som man bor i äger en kolonistuga så beräknas den som en tillgång vid beräkning av bostadstillägg. Rätten till bostadstillägg beror på flera parametrar såsom bostadskostnad, inkomst, tillgångar och familjesituation. Kontakta Pensionsmyndigheten som kan berätta vad som gäller i ditt fall.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentarer inaktiverade.