AMFs Pensionsrapport 2012

Så här i slutet på året brukar vi på AMF sammanfatta det vi sett under året i en rapport, Pensionsrapport 2012.

Det glädjande faktum att vi blir äldre och friskare medför också att pensionspengarna ska räcka för fler år. Men vi har ännu inte anpassat oss till den längre medellivslängden. Man ser ingen trend som visar på att vi arbetar längre upp i åren utan vi går fortfarande i pension strax innan 65 år.

Vi ser att fler väljer att ta ut stora delar av pensionen på kort tid under de första pensionsåren. Det är förstås upp till var och en att bestämma men för många av oss passar det bättre att få en pension som är jämnare och räcker hela livet. Annars finns det risk för att vi blir besvikna på vad vi får ut under de senare pensionsåren.

Det finns några tips i pensionsrapporten som kan förbättra pensionen. Att gå upp från deltid till heltid när man kan ger en bättre pension. Likaså gör ett borttaget återbetalningsskydd när barnen flyttat hemifrån att vi får mer i tjänstepension. Det blir också fler och fler som väljer att arbeta längre vilket gör gott för pensionen.

Skulle du vilja se hela rapporten finns den här

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”AMFs Pensionsrapport 2012

 1. Jag ar gift o hat tva barn 8 0 11 ar…jag ar 76 o vill veta vid dodsfall om
  min fru can fortsatta at har min amf pension; eventuellt va kan goras.
  Tack for svar
  J. de Oliveira
  pers.nº 360713 9197

 2. Hej Joaquim!
  Hör av dig till vår kundservice på telefon 020-696 320 så hjälper de dig.

  Med vänlig hälsning
  Carina Blomberg

Kommentarer inaktiverade.