Många vill jobba längre men gärna deltid

Idag var ännu en kall dag i Stockholm med förseningar i tunnelbanan. Här kan man tala om trångt i rusningstrafiken. Det är inte utan att man gärna skulle vilja ha lite mer valfrihet när det gäller vilken tid man ska ta sig in till jobbet.

Vi har ställt frågor om arbete och pension i en undersökning som riktar sig till personer i åldern 55-85 år. Just valfrihet, flexibilitet och möjlighet att jobba deltid är svar vi fått på frågan vad som skulle få dig att arbeta längre eller kombinera jobb med pension.  

Idag är det fler som, när de redan gått i pension, kunde tänka sig att ha arbetat lite längre. Fortfarande tycker de flesta att tidpunkten för pension var rätt men en femtedel svarar att de velat gå i pension senare. Sverige är faktiskt det land som ligger i topp när det gäller hur länge man tror att man klarar av sina nuvarande arbetsuppgifter.

Det är också många som tycker det vore bra att få jobba deltid och med någonting helt annat än vad man gör idag. Tänk om det fanns en arbetsmarknad som gav möjlighet till det! Så mycket kompetens och erfarenhet det finns hos äldre är det synd att den inte utnyttjas på rätt sätt. Har du samma funderingar,  så finns lite tips här.

 

Carina Blomberg

 

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).