Mysteriet med övergångsreglerna

Det mesta vi undrar över år 2013 kan vi relativt enkelt googla oss fram till. Dock med reservation för vissa ämnesområden, som till exempel gamla pensionsavtal. Försök gärna – att googla på ”Belopp enligt övergångsregler” är som att irra runt i en evig återvändsgränd av kluriga frågor utan svar. I förra veckan skrev Carina om just de äldre pensionsavtalen för avtalsområdet SAF-LO. Eftersom de här avtalen ofta framstår som rena rama mysteriet för många kunder ska vi nu se lite närmare på vad de egentligen innebär.

Idag tänkte jag börja med att berätta om hur själva intjänandet av pension gick till för dig som omfattades av de här avtalen i din anställning. Belopp enligt övergångsreglerna/STP kunde du som privatanställd arbetare börja tjäna in tidigast från 28 års ålder. Det här innebär att även om du kanske arbetat på en och samma arbetsplats åren mellan 25-30, så är det bara för åren mellan 28-30 som du har fått tillgodoräkna dig avtalspension. Åren därförinnan räknas alltså inte. Vidare gällde också att för att få tillgodoräkna dig ett helt så kallat ”tjänsteår”, så krävdes att du hade arbetat minst 832 timmar under ett kalenderår och hos samma arbetsgivare.

Att du kanske arbetat mindre än 832 timmar något år innebär givetvis inte att du blir helt utan pension. Du tjänade fortfarande in till din avtalspension. Du tjänade förvisso inte ihop till ett helt tjänsteår, men hade du till exempel arbetat 624 timmar motsvarade det i alla fall 0,75 tjänsteår. Varför är det då så viktigt att hålla reda på sina tjänsteår? Jo, det beror på att din pensionsutbetalning baseras på ditt antal intjänade tjänsteår samt den pensionsgrundande lön du haft. För att vara berättigad till utbetalning enligt de här gamla avtalen krävdes också att du arbetat ihop minst tre hela tjänsteår.

Vad som ofta kan verka lite förvirrande är om du till exempel har pension både i de äldre avtalen och i det senast upphandlade SAF-LO-avtalet. Då redovisas nämligen de gamla och de nya försäkringarna på olika sätt både i ditt värdebesked och i internettjänsten. Behöver du kontrollera de inbetalningar som skett till dig gäller följande:

• premieinbetalningar mellan 1973-1995 kontrollerar du direkt med oss på AMF.
• premieinbetalningar från och med 1 januari 1996 kontrollerar du med din valcentral Fora

/Malin Strandvall

Om Malin Strandvall

Malin Strandvall, Kundtjänst på AMF Fikonspråk, byråkrati och obegripliga blanketter. Ungefär så ser den genomsnittlige kundens bild ut av det svenska pensionssystemet. Efter tre år på AMF vågar jag påstå att det finns ett enormt behov av dialog och diskussion kring det här med pensioner. Frågorna tar aldrig slut. Och vi som är i branschen måste sluta göra det krångligare än vad det faktiskt är. Parallellt med mitt jobb på kundtjänst pluggar jag kommunikation. Jag älskar att skriva, så för mig är bloggen som ett rejält smörgåsbord av möjligheter. Det finns så många ämnen jag vill lyfta fram, frågor jag vill diskutera och dialoger jag hoppas få föra med dig som läser. Frågan är bara: var ska man börja? När jag inte funderar på ämnen till bloggen gillar jag att dra igång överambitiösa inredningsprojekt, sukta efter vackra väskor på NK eller promenera runt Kungsholmen.

4 reaktioner på ”Mysteriet med övergångsreglerna

 1. Läste just i tidningen om ungdomars ”pensionsslattar” som försvinner i avgifter. Men det finns tydligen slattar som äts upp på andra sätt. Om man alltså tjänade in 2,75 s.k. STP-år på 70-talet så ska man känna sig blåst, jag antar att det är AMF som tillgodogör sig inbetalningarna. Kan man verkligen ensidigt besluta om något sådant, utan att informera berörda? Man hade ju kunnat tjäna ihop 0,25 år till genom att jobba extra om man hade fått reda på detta när det gällde.

 2. Hej Eva!

  Det krävdes mycket riktigt att man kom upp i 3,0 STP-år för att man skulle vara berättigad till ett pensionsbelopp (1,00 STP-år = 832 arbetade timmar eller mer under ett kalenderår). Problemet ligger i kollektivavtalets utformning. Det är en nackdel som man har rättat till i de nya tjänstepensionsavtalen där man istället börjar tjäna in tjänstepension direkt även om man bara arbetar kortare perioder.

  Att ha många försäkringar med små belopp kan just leda till att avgifterna äter upp kapitalet. AMF verkar för att lägga samman gamla och nya försäkringar till en. Det ger möjligheter till lägre avgifter och högre pensioner. Det är ett arbete som är komplicerat och tar lång tid.

  Läs mer:
  http://arbetet.se/2014/11/28/battre-pension-till-tre-miljoner-lo-anslutna/

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 3. En utbetalningstid på 20 år utan återbetalningsskydd är ingenting annat än ren konfiskering av intjänad pension. Övergångsreglerna gör om gör rätt

 4. Hej Sixten!

  AMF verkar för att även gamla försäkringar ska omfattas av nya villkor så att man t.ex. får möjlighet att lägga till återbetalningsskydd, välja utbetalningstid och flytta sin pension. Vi kommer att kontakta alla kunder som berörs nu i vår.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

Kommentarer inaktiverade.