Ta ut pension gör man på olika sätt

Många tar inte ut sin premiepension var en nyhet som Pensionsmyndigheten kom med häromdan. De flesta visste inte om att de hade pengar på premiepensionskontot medan några hade tagit ett medvetet val att spara de här pengarna till längre fram. Här kan du läsa mer.

Det finns en intressant skillnad när man ska ta ut pension, som många inte vet om. Den allmänna pensionen ansöker du om att ta ut hos Pensionsmyndigheten. Den kommer inte automatiskt. Men har du tjänstepension och privat pensionssparande kommer bolagen att kontakta dig och tala om att nu startar utbetalningarna. Oftast är det strax innan du fyller 65 år men det finns lite olika starttider, från 55 år och uppåt. Om du har tänkt jobba ett tag till eller vill vänta med uttagen gäller det att vara aktiv och tala om hur du vill ha det. Det gäller också om du vill ändra uttagstiden. När sedan utbetalningarna från tjänstepensionen eller privatsparandet startat går de inte att ändra. Vill du göra ett stopp i utbetalningarna från allmänpensionen går det däremot alldeles utmärkt.

Jag vet från alla träffar med kunder att det här är ganska okänt och man kan behöva lite tid att fundera på hur man ska göra. Men det är också frågor som alla kundtjänster är duktiga på, så slå en signal om du undrar hur du ska göra. De bästa pensionsprognoserna gör du här, på Minpension.se

 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

5 reaktioner på ”Ta ut pension gör man på olika sätt

 1. hey.. går dt ann å få ut pensjonen sin når man vil. for eks viss de skal flytte t utland osv. uansett alder==(++??

 2. Hej Raymond!
  Det finns en undre gräns när du kan ta ut pensionspengarna. Oftast är det 55 år för tjänstepensioner och privat pensionssparande. Den allmänna pensionen kan du ta ut från 61 år.
  Hälsningar Carina

 3. Hej Carina
  Vi driver en hemsida för seniorer som heter Seniortider.se. Där har vi bland annat en sida med bloggar som är intressanta för denna målgrupp. Eftersom vi har märkt att pensionsfrågor är ett stort intresse hos våra besökare, undrar vi om ni är intressanta av att finnas med på seniortider.se med en länk till din pensionsblogg.

  Är ni intresserade av detta kan ni anmäla er på http://www.seniortider.se/index.php/bloggar eller skicka ett mail till http://

  Hälsningar Birgitta

 4. Hej Birgitta!
  Vi vill gärna vara med på Seniortider.se. Min kollega hör av sig till er.
  Trevlig helg, hälsningar Carina

Kommentarer inaktiverade.