Fler kvinnor får tjänstepension

Förra veckan var det ju Kvinnodagen den 8 mars. Det blir alltid en intressant koncentration av artiklar som visar att kvinnor är underrepresenterade, underbetalda och missgynnade. Lika dystert i år som tidigare men självklart värt att lyfta fram och inte bara en dag om året.  

Vill vi bli jämlika inom familjen så tar det bara en sådär 150 år till, enligt Arbetet. Då ska vi dela lika på det obetalda hemarbetet. Vill våra sjuka barn se pappa vabba lika mycket som mamma tar det 195 år, med dagens utvecklingstakt. Jag ser förresten att stavningskontrollen inte heller verkar helt uppdaterad. Som förslag till ordet vabba kommer svabba, det stämmer alldeles för väl efter årets vinterkräksjuka.

Nog för att livslängden ökar men det verkar ändå väldigt långt bort. Däremot är det många fler män som tar ut föräldraledighet med sina barn.

Just hur mycket pensionspengar vi jobbar ihop skiljer sig mellan män och kvinnor. En positiv utveckling är att fler kvinnor bland dagens pensionärer får utbetalningar från tjänstepensioner. Den andelen har ökat från 68 procent år 2000 till 86 procent 2010. Men fortfarande är det skillnader i storleken på utbetalningarna. Anledningarna är flera men de mest uppenbara är att kvinnor fortfarande jobbar mer deltid än männen och att det fortfarande finns löneskillnader.

Så att dela lika på föräldraledigheten och vabbandet/svabbandet kan vara ett bra sätt att jämna ut intjänandet till pensionen inom familjen.

 

Carina Blomberg

 

 

   

 

 

 

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *